Понеделник, 6 Май 2024

Германски предприемачи: ЕС загуби привлекателност за бизнес и конкурентоспособност

Германски предприемачи: ЕС загуби привлекателност за бизнес и конкурентоспособност
Публикация   18:24     20 Март, 2024 /     akcent.bg   /     339

Особено негативни са нагласите сред производствените компании

   Повечето ръководители на фирми в Германия са на мнение, че  Европейският съюз /ЕС/  е загубил своята привлекателност като място за правене на бизнес. Това сочи проучвае на Германската търговско-промишлена камара (DIHK). Около 56% от анкетираните 3000 германски фирми казват, че конкурентоспособността на ЕС се е влошила през последните пет години. Само 7% виждат подобрение, съобщава Bloomberg като цитира данни от проучваето.

   Особено негативни са нагласите сред производствените компании. От тях две трети отбелязват влошаването на условията за бизнес в ЕС през последните години и се оплакват от нарастващите разходи, главно поради високите цени на енергията. „Прекомерната бюрокрация и търговските бариери“ са посочени като допълнителни фактори за тяхното недоволство. „Въпреки принципно добрата си стартова позиция, Европа е в опасност да загуби позиции в международната конкуренция. Тази тенденция трябва да бъде спряна незабавно“, каза управляващият директор на DIHK Мартин Ванслебен.

   През септември 2023 г. германският канцлер Олаф Шолц заяви, че проблемите в икономиката на страната са свързани с отслабването на експортните пазари и нарастващите разходи за енергия. Той е убеден, че тези трудности не могат да се решат със заеми. През октомври Шолц призова страните от ЕС да ограничат сериозно плановете за разходи на блока. Последиците от руската война в Украйна и общата слабост на световната икономика продължават да засягат европейските страни, но те се адаптират към общите проблеми по различни начини.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha