Неделя, 28 Април 2024

Дни на водата и метеорологията отбелязаха в Русе

    Дни на водата и метеорологията отбелязаха в Русе
Публикация   15:40     23 Март, 2024 /     akcent.bg   /     586

Хидрометеорологичната станция посетиха група от пенсионери към ТД Приста и сборна група от 9 клас на МГ Баба Тонка.

    Двата дена са и международни професионални празници на Световната метеорологична организация (СМО) и в частност на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).
 
   Миналата година се проведе тържествено отбелязване на 150-та годишнина от създаването на  СМО (първоначално учредена през 1873 г. във Виена като Международна метеорологична организация). България членува в СМО от създаването на организацията чрез своята национална хидрометеорологична служба - НИМХ.

   Както знаете, на територията на Русе е първата метеорологична станция в България (от 60-70 те години на 19 в.). Това е Хидрометеорологичната станция на Изпълнителната агенция по проучване и поддържане на река Дунав (ИА"ППД"), известна повече като Флотската кула. Данните от нея се предават към събирателния център на НИМХ в София и в международен обмен.

 

   В Русенския университет е създадена и функционира специална климатична станция от мрежата на НИМХ (от 1988 г.) и това е един от общо двата университета в България с метеорологична станция (другият е Шуменският). Радваме се на дългогодишно ползотворно сътрудничество между НИМХ и Русенския университет.

   Климатична станция Образцов чифлик край Русе пък е разположена в близост до Института по земеделие и семезнание и е най-старата агрометеорологична станция (създадена 1889 г.). Същата получи почетен плакет за станция с над 100-годишна редица от данни от СМО преди няколко години.

   Други станции на НИМХ в Русенска област са устроени в гр. Две Могили (от 1930 г. като валежомерна, през 1952- става климатична), с. Бръшлен (от 1951 г. като климатична, преди това валежомерна), с. Караманово (от 1926 г.), с. Горно Абланово (от 1953 г.), гр. Ветово (от 1953 г.), с. Черешово като последните четири са само за наблюдение и измерване на валежите.


    Дни на водата и метеорологията.  В тези материали са отразени посещенията на група от пенсионери към ТД Приста и сборна група от 9 клас на МГ Баба Тонка.

   На снимките  д-р Емил Иванов и  гл. специалист Емилия Петранова ХМС.
 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha