Понеделник, 6 Май 2024

Борисов се дистанцира от Габриел, прехвърля й цялата отговорност за кабинета

Борисов се дистанцира от Габриел, прехвърля й цялата отговорност за кабинета
Публикация   16:42     16 Март, 2024 /     akcent.bg   /     230

Ако Габриел се е съгласила на компромиси против волята на Борисов и на ГЕРБ, тя остава с незащитен гръб

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде да се разбере, че не е доволен от преговорите с ПП-ДБ за съставяне на правителство и да, изненадващо, и от поведението на Мария Габриел в преговорния процес.

   Той прехвърля на вицепремиера в оставка цялата отговорност за довеждането до успех или до провал на разговорите по конструирането на новата управленска формула. "В понеделник или мандатът ще бъде изпълнен, или отиваме на избори. Ако се разбере Мария Габриел с (ПП-ДБ), добре - иначе повече разговори няма да има", отсече днес, три дни преди връчването на мандата, видимо ядосан председателят на ПГ на ГЕРБ.

   Явно Габриел, която на всяка цена иска в понеделник да отиде при президента с готов състав на правителство, е приела компромиси, които Борисов не одобрява и срещу които в ГЕРБ роптаят.

Една от конфликтните точки е военният министър - ГЕРБ настояват Тодор Тагарев да бъде освободен, защото не се справя, и непрекъснато изнасят факти в потвърждение на оценката си. ПП-ДБ обаче твърдо отстояват Тагарев да остане. И сигурно Габриел е склонила, приемайки против волята на Борисов, позицията на ПП-ДБ.
"Ако Мария Габриел може да работи с Тагарев, аз ще го гласувам. Ако не може, нейна работа! , заяви с подчертано пренебрежение Борисов, показвайки в каква незавидна ситуация е изпаднала Габриел.

   Всъщност днес Борисов на политически език обяви, че се дистанцира от номинираната от него кандидатка за премиер.
Истината е, че в партията зрее недоволство от "съглашателското" поведение на Мария Габриел и от факта, че тя не се разграничи от нито един от провалените на ПП министри и е готова да продължи да работи с тях. "Ще платим скъпо от джоба си за безумната политика на ППДБ", е трайната оценка на Борисов за кабинета "Денков" - нещо, което никога не сме чули от устата на Габриел.
А като бъдещ премиер, тя трябва да има поглед  както върху външната политика, така и върху финансовата, и върху сигурността, и върху земеделието - все сектори, които са критикувани от ГЕРБ. За съжаление  коментари или позиция на Мария Габриел по тези въпроси не сме чули. Днес Борисов я предупреди, че ако задържи в бъдещото си правителство хората, които водят "безумната политика на ППДБ", ще се провали. 

  "Тя ще е премиер и трябва да си представи ясно какво се случва с Министерския съвет, с управлението му, с чужди министри!"  - това е сериозно предупреждение на Борисов към Габриел. А пък фактът, че той го изрича публично, означава, че комуникацията му с Габриел вече не е на нивото на задължителното доверие, което двамата трябва да имат един към друг.

   Нещо повече - Борисов вече публично дава тон и на съмненията си дали изобщо Габриел е подготвена да бъде министър-председател и дали тя може да овледее лостовете на държавното управление. А това е много сериозен въпрос, който изниква с цялата си острота, както пред ГЕРБ, така и пред парламентарното мнозинство, което ще застане зад нея. Амбицията не е достатъчна, за да бъдеш успешен премиер. Пример за това е катастрофалното 9-месечно управление на акад. Николай Денков, което нанесе огромни щети държавата.

   Борисов съзнава, че ако Габриел ще е продължението на Денков, това ще рефлектира крайно негативно върху ГЕРБ. И панически бяга от този сценарий. "Ако се провалиш и ти, ще се сгромолясаме, защото няма да имаме повече инструменти на нашите избиратели какво да направим. Твоят провал е прогнозиран от тях", предупреди я Борисов още на 5 март 2024 година.

Вероятно този "провал" вече е добил реални очертания, ако се съди по острата реакция на Борисов към Габриел днес.

   Не е случайна и репликата му "чужди министри", с които Габриел е приела да работи. Той просто я предупреждава - не ми се оплаквай, ако те предадат, ти си избра тази ситуация.

   Пресният пример за това, че на ПП-ДБ не може да се разчита, е от днес, когато депутатите на харвардците не подкрепиха предложенията на ГЕРБ-СДС за промени в Закона за МВР.

   Това означава, че Мария Габриел влиза в една изключително враждебна среда, вероятно не преценявайки рисковете, които поема, водена от устрема си да стане премиер на всяка цена. "Ние ще сме единствените, които ще те бранят, а останалите ще те бият и мачкат", очерта Борисов още преди две седмици взривоопасната атмосфера около бъдещия премиер. 

   И ако след това Мария Габриел се е съгласила на компромиси против волята на Борисов и на ГЕРБ, тя трябва да е наясно, че остава с незащитен гръб. А в политиката това е пагубно. Никой премиер не може да бъде успешен, ако няма  сигурно мнозинство и стабилна партийна подкрепа. Ако пък се лишиш и от доверената ръка на Борисов в такава сложна вътрешна и външно-политическа обстановка - просто си загубен! Ако Габриел е "клекнала" пред ПП-ДБ, за да стане премиер, следващите 9 месеца ще й се сторят кошмарни. Политическата цена за това обаче ще бъде платена от ГЕРБ.

   В поведението си досега Габриел показа, че, за съжаление, й липсва партийното чувство за общност, което е задължително за всяка успешна политическа кариера. Борисов декларира днес, че ГЕРБ ще й гласуват правителството, както тя го внесе (вероятно "с отвращение" по Иван Костов-ски),  но при първия провал на някой от министрите, Габриел ще понесе цялата отговорност. Подкрепата на ГЕРБ ще бъда формална, за да има държавата кабинет, както настояват европартньорите ни.

Гневният тон на Борисов днес показа обаче, че той фактически разграничи себе си и ГЕРБ от правителството на Мария Габриел.

  Ясно е, че и финансовият министър Асен Василев остава, защото ПП-ДБ на никаква цена няма да се съгласят с отстраняването му, както настояват от ГЕРБ. Въпреки провалите му!  Това означа, че Василев ще остане "първата цигулка" в кабинета и на Габриел, което предвещава сблъсък между нея и остриетата на ГЕРБ в парламента.

"Тежко ни на депутатите, които трябва да гласуваме всичко това, което през главата ни се случи, тежко му на следващия финансов министър, каза Борисов, изтъквайки, че МВФ ще ни наложи да променим плоския данък. А това предвещава нови данъци, което ще доведе до взрив на социално напрежение -"следствие на безумната финансова политика на "Промяната" и масовото раздаване на средствата."

   Как ще овладее всичко това Мария Габриел, ако бъде оставена сама, ще бъде уравнение с много неизвестни.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha