Понеделник, 29 Април 2024

Световен ден за борба с туберкулозата 2024 г. мото: „Да! Ние можем да спрем туберкулозата!“

Световен ден за борба с туберкулозата 2024 г. мото: „Да! Ние можем да спрем туберкулозата!“
Публикация   15:54     15 Март, 2024 /     akcent.bg   /     549

„Седмица на отворените врати“ в периода 18-22 март 2024 г.

   Всяка година на 24 март отбелязваме „Световния ден за борба с туберкулоза“, за да повишим осведомеността на обществеността относно опустошителните здравни, социални и икономически последици от това заболяване и да засилим усилията за прекратяване на глобалната епидемия от туберкулоза. Датата отбелязва деня през 1882 г., когато д-р Робърт Кох обявява, че е открил бактерията (Mycobacterium tuberculosis), която причинява туберкулоза, което отваря пътя към диагностицирането и лечението на болестта. Тези бактерии най-често засягат белите дробове. Разпространява се по въздуха, когато болният кашля или киха. Достатъчно е вдишването само на няколко микроба, за да настъпи заразяване.

   Туберкулозата е предотвратима и обикновено лечима болест. Въпреки това, от данни, публикувани през 2022 г. туберкулозата е на второ място като причина за смърт в света от заразно заболяване, след COVID-19 с 1,3 млн. починали лица.

   Туберкулозата присъства във всички страни и възрастови групи. Броят на заболелите в света от туберкулоза е приблизително 10,6 млн. души, от които 5,8 млн. са мъже, 3,5 млн. са жени и 1,3 млн. са деца.

   Мултирезистентната туберкулоза (MDR-TB) остава заплаха на общественото здраве и здравната сигурност. Глобалните усилия за борба с туберкулозата са спасили около 75 млн. живота от 2000 г. насам - без лечение смъртността от туберкулоза приблизително е 50%. Около 85% от хората с туберкулоза могат да бъдат излекувани при правилно провеждане на противотуберкулозна терапия.

 „Седмица на отворените врати“  18 - 22 март 2024 г.

През периода на кампанията в СБАЛПФЗ „Д-р Димитър Граматиков“ ще се проведе:

  • безплатен скрининг за риск от туберкулоза на лица със съмнение за туберкулозна инфекция;
  • популяризиране на инициативата на регионално ниво;
  • разпространение на материали за туберкулозата;
  • обхват и на населението в с. Хотанца и с. Смирненски.

В периода на кампанията РЗИ- Русе:

  • провежда информационна кампания сред местните медии;
  • води обучения сред ученици и медицински специалисти за рисковете, начините на заразяване и важността от профилактика и навременно лечение;
  • разпространява информационни материали сред широката общественост.

   Целта на инициативата е да се повиши обществената информираност по отношение на заболяването туберкулоза – начин на заразяване, рискови фактори и групи от населението, протичане на различните форми на заболяването, лечение, да се даде възможност на всеки за достъп до здравни услуги, както и да се популяризира здравословният начин на живот с цел превенция на туберкулоза.

              Защо е важно да се прегледаме?

Много хора с туберкулоза дори не знаят, че я имат. Заболяването може да е в латентно състояние с години без нито един симптом. Практически всеки човек се среща с туберкулозни бактерии, но се разболяват само 5-10% от хората (въпреки че се заразяват до 22% от изложените на продължителен контакт с източник на зараза). Ето защо е важно да се повиши осведомеността за това как да бъде диагностицирано и лекувано това заболяване.

                    Профилактика

   БЦЖ ваксината е основното средство за специфична профилактика и намаляване риска от заразяване с туберкулоза. С нейна помощ се изгражда стабилен имунитет срещу туберкулозните микобактерии и се предотвратява развитие на инфекцията, като за целта се използват живи инактивирани бактерии.

Обичайно ваксината се поставя еднократно, от втория ден след раждането на детето при липса на противопоказания, но при необходимост и определени условия може да се постави отново на седмия месец. При правилно поставяне се формира малка подутина, която може да изчезне до няколко часа. Наличието на белег не е доказателство за поставена ваксина, а само улеснява нейното установяване, но липсата на белег изисква извършване на туберкулинов кожен тест.

На 7 годишна възраст се налага да се направи проба на Манту, като получаването на отрицателен резултат изисква извършване на повторна ваксинация, поради липса на имунен отговор.

Тагове : туберколоза ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha