Николай Денков: Още не сме започнали преговорите за състава на Министерски съвет

Николай Денков: Още не сме започнали преговорите за състава на Министерски съвет
Публикация   13:45     11 Март, 2024 /     akcent.bg   /     377

Не само опозицията се държеше като опозиция, защото и другите политически сили решиха, че е по-лесно да използват популистки подход

   Има още работа по преговорите, освен споразумението, по което работихме през изминалите дни, трябва да уточним също законодателната програма. Не е започнала работата, имаме първи вариант на списъка, но трябва да се работи по него заедно. Отделно е управленската програма, която трябва да се актуализира и разбира се – съставът на Министерски съвет. Това каза след проведените при президента Румен Радев консултации Николай Денков.

   „Докато не бъде завършена цялата работа, ние нямаме краен документ, около който да се съгласим. Това, което мога да кажа е, че вчера и онзи ден разговорите бяха конструктивни, трябва да продължат със същата интензивност. Това, в което сме убедени от наша страна, е че трябва максимално бързо да се приключат преговорите и да се премине към решение“, коментира още премиерът в оставка.

   Уверихме президента, че искаме да се осъществи ротацията, казахме му също, че ако няма съгласие сме готови да отидем на избори, каза още Денков. По думите му това не е добър вариант, но може да се окаже единствен, ако ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС не успеят да се разберат, че реформите, промените, правосъдната система, борбата с корупцията, трябва да продължат.

   Николай Денков коментира и отсъствието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от масата за преговори като заяви, че за него не е важен точният формат на преговорните екипи, а това преговорите да продължат конструктивно и ефективно.

   "Трябва да отбележим, че през последните девет месеца вие носехте отговорност за управлението на страната. Осигурихте си твърдата подкрепа на ДПС. Като се върнем девет месеца назад, вие успяхте да сформирате управление с вашия мандат, но виждаме, че сложните отношения с вашите партньори остават". Това каза президентът Румен Радев на представителите на "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" преди провеждането на консултации с политическата сила.

   Радев посочи, че консултациите са моментът, в който трябва да се дадат отговори на много въпроси.

"Вие склонни ли сте да продължавате по същия път, по който поехте преди девет месеца , когато сформирахте правителство или на база на опита, който вече имате сте склонни да преразгледате отношенията, които имате с партньорите и отношенията с властта", каза Румен Радев.

   "Според нас това си струваше, защото сега, след девет месеца, приети два бюджета, след промените в КС, с развиване на инвестиционните проекти, с отпушване на енергийните проекти, всъщност можем да кажем, че си струваше", отбеляза Николай Денков.

   "Не само опозицията се държеше като опозиция, защото и другите политически сили решиха, че е по-лесно да използват популистки подход, за да печелят популярност за сметка на правителството", коментира Денков.

   „Намираме за правилен акта със слагане на два документа на масата за преговорите, защото дали и как ще продължим зависи от това как ще изглежда споразумението за управление от тук нататък. Започнахме преговори в последните два дни и има съществен напредък, но както знаете, докато не е договорено всичко, нищо не е договорено. Трябва да сме сигурни, че това усилие ще си струва и през следващия период, колкото и дълъг да е той, заяви Николай Денков.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha