Андрей Райчев: Борисов може да форсира нови избори

Андрей Райчев: Борисов може да форсира нови избори
Публикация   14:39     10 Март, 2024 /     akcent.bg   /     455

Коалицията, която предлага ПП-ДБ е без ДПС, което свежда ролята на ДПС до много малко нещо - само в два регулатора, за които се искат 160 гласа

   Колебанията на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов са дали да събори ПП-ДБ сега или малко да ги изчака. Ако има нови избори, дипломатическият натиск ще е преместен върху ПП-ДБ. Това заяви социологът Андрей Райчев пред БНТ за преговорите за подписване на коалиционно споразумение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

   Райчев смята, че Бойко Борисов може да форсира нови предсрочни парламентарни избори.

  По думите му ПП-ДБ не искат избори, ако Бойко Борисов се съгласи да играе на същите условия за ротацията. Борисов влиза с друга нагласа в преговорите - коалиция, Асен Василев да не е финансов министър и някаква атака по военния министър Тодор Тагарев. Това означава, че ПП-ДБ са доволни от ситуацията, искат да продължат да карат така и не иска да отстъпят нищо освен заглавие на коалиционното споразумение, коментира Райчев.

  Според него ПП-ДБ подценяват Борисов и му дават много "евтина цена". Коалицията, която предлага ПП-ДБ е без ДПС, което свежда ролята на ДПС до много малко нещо - само в два регулатора, за които се искат 160 гласа. За Бойко Борисов най-важното нещо е да бъде в центъра, посочи Райчев.

  Той смята, че неразумната политика на ПП-ДБ помага на Борисов хем да критикува управлението, хем да участва във властта.

   Според него у нас има две линии – да помагаме на Украйна, за да спрем месомелачката и да се върви към преговори. А другата – никакви преговори, Украйна ще победи (…)

   Но каква е тази военна победа на Украйна (…) та тя и напълно изтощена, тя  е пред разпад, именно защото се вееха флаговете на победата. Това е безобразна кауза за украинците. Мирът трябва да се осигури с преговори. Просто съюзниците объркаха нещата около войната. Как ще опазим Украйна? Украйна ще бъде най-голямата жертва, втората ще е Русия и третата – ще бъде Европа, докато САЩ водиха разумна весела политика, която не им струва чак толкова много. Вместо да вървим към рационалност, ние вървим към поляризация заради тази ненавист, която се лее,  смята Андрей Райчев.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha