През настоящия строителен сезон ще се работи в целия участък между Русе и Бяла от магистралата Русе – Велико Търново.

   През настоящия строителен сезон ще се работи в целия участък между Русе и Бяла от магистралата Русе – Велико Търново.
Публикация   07:22     10 Март, 2024 /     akcent.bg   /     468

Министър Цеков отчете рестарт на магистралите, проектиране на нови трасета и разширяване на настоящи до скоростни пътища

   Какво ще се строи през 2024 г.

    „За по-малко от година осигурихме средства и проектна готовност за завършването на нови над 90 км магистрални участъци до края на тази година“, обясни Цеков. Това са участъкът на магистрала „Европа“ между столичния околовръстен път и Сливница, участъкът Видин – Макреш на магистрала Видин – Ботевград, над 32-километровия участък от скоростния път между Мездра и Ботевград, участъкът на АМ „Струма“ между Симитли и Крупник, както и участък 1 на АМ „Хемус“ между Боаза и пътя за Ловеч и Угърчин.

   Министърът допълни, че са създадени условия през 2024 г. да се работи едновременно по 5 магистрали. До края на годината ще бъде завършена отсечката между Видин и Макреш от магистралата Видин – Ботевград. Активно ще се работи в участъка между Бела и Ружинци. В средата на годината се очаква издаването на разрешение за строеж на трите участъка между Ружинци и Монтана. За този между Монтана и Враца има обявена обществена поръчка и ще се възложи проектиране. Възлага се също и основен ремонт на участъка между Враца и Мездра.

   „Разрешихме сложни правни казуси, които ни позволиха да рестартираме строителството на магистрала „Хемус“. През март месец ще започне активна работа по участъци от 1 до 3, с което ще се осигури нормална свързаност с град Плевен. В средата на годината ще започнем строителството на участъците между Плевен и Велико Търново“, информира Цеков. Той заключи, че е реалистично до края на 2026 г. или началото на 2027 г. да имаме изградена магистрала до Велико Търново.

   През настоящия строителен сезон ще се работи в целия участък между Русе и Бяла от магистралата Русе – Велико Търново.

   През т. г. ще се възложи и изпълнението на трасето между Бяла и Велико Търново. Ще бъде обявена обществена поръчка за продължението на аутобана от Велико Търново в посока магистрала „Марица“.

                         Основни ремонти през 2024 г.

   Регионалният министър обяви още, че са възложени обществени поръчки за основен ремонт на над 40 пътни участъка и пътни съоръжения – тунели, мостове, виадукти. Най-важните са основните ремонти на тунелите „Ечемишка“ и „Топли дол“, ремонтът на Дунав мост 1 при Русе, както и основните ремонти на пътищата Монтана – Враца, София – Пловдив, югоизточния обход на Пловдив, пътя между Рудозем и Смолян, Кърджали – Маказа, Мъдрец – Гълъбово, Маринка – Звездец – Визица – Малко Търново.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha