Понеделник, 29 Април 2024

Папата призова Украйна да ,,има кураж за бялото знаме,, и да преговаря с Русия

Папата призова Украйна да ,,има кураж за бялото знаме,, и да преговаря с Русия
Публикация   07:17     10 Март, 2024 /     akcent.bg   /     517

   Папа Франциск призова Украйна да "има куража за бялото знаме" и да се осмели да преговаря за спиране на войната с Русия, съобщава Ройтерс.

   Папата заяви това в интервю за швейцарската обществена телевизия, записано миналия месец.

   В интервюто Франциск е попитан за позицията му за дебатите между тези, които казват, че Украйна трябва да се предаде, тъй като не е способна да отблъсне руските сили, и онези, които смятат, че ако Киев направи това, ще легитимира действията на по-силната страна. Интервюиращият използва термина "бяло знаме" във въпроса си.

   Това е една интерпретация, наистина. Но аз мисля, че най-силният е този, който преценява ситуацията, мисли за хората и има смелостта за бялото знаме и смелостта да преговаря, казва папата.

  Той допълва, че преговорите трябва да се осъществят с помощта на международни сили.

   Агенция Ройтерс се позова на предварително получения текст на интервюто и част от видеозаписа, които са й били предоставени днес. Интервюто трябва да бъде излъчено на 20 март в ново предаване за култура на швейцарската обществена телевизия.

   Думата "преговарям" е смела дума. Когато видиш, че си победен, че нещата не вървят добре, трябва да имаш куража да преговаряш, заявява Франциск.

   Смята се, че това е първият път, когато папата използва термини като "бяло знаме" или "победен", обсъждайки войната в Украйна, въпреки че и досега е говорил за необходимостта от преговори, отбелязва Ройтерс.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още