Четвъртък, 9 Май 2024

Директорът на РИОСВ-Русе бе уволнена за тормоза на граждани

Директорът  на РИОСВ-Русе бе уволнена за тормоза на граждани
Публикация   07:08     08 Март, 2024 /     akcent.bg   /     456

Протестите за въздуха обаче не спряха

   Протестите за чист въздух в Русе не спряха, макар вчера да бе уволнена шефката на местната РИОСВ Цонка Христова. И днес граждани поискаха адекватна реакция за проблемите със замърсяването. Демонстрацията беше организирана от сдружение „Дишай, Русе”. Има закани за още протести.

   Ситуацията с въздуха на дунавския град ескалира през последните месеци, след като носещите се тежки миризми станаха почти ежедневие. Въпреки очевадността на проблема, предприятие нарушител така и не бе открито официално. Вместо да установи откъде идват отровите, Цонка Христова се жалва в полицията срещу гражданите, че притеснявали инспекцията със сигнали и заявления за достъп до информация. В резултат на жалбите й участници в протестите бяха привикани на разпити - безпрецедентен опит на държавен служител да заплашва граждани чрез полицията. В полицията вече са били извикани най-малко осем души. Протестиращите определиха като скандално привикването на граждани за това, че са подавали сигнали за качеството на въздуха, и че това нарушава конституционното им право за свобода на изразяване.

   След уволнението на Христова обаче хората казаха днес, че ще продължат с протестите - защото целта чист въздух не е постигната.

   Отстраняването на директорката стана без оповестени мотиви. Просто на сайта на екоминистерството бе публикувано съобщение, че е освободена от поста от министър Юлиян Попов.

   Самият Попов по-рано също опита неуспешно да потуши страстите. В началото на годината посети Русе и засипа публиката с общи приказки:

Тагове : РОСВ , уволнение , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha