Отделение по Кардиохирургия бе официално открито в Сърдечно-съдовия център на МЕДИКА.

Отделение по Кардиохирургия бе официално открито  в Сърдечно-съдовия център на МЕДИКА.
Публикация   08 Март, 2024   /     akcent.bg   /     419

На практика Русе става шестия град в който ще има кардихирургична дейност, а отделението вече започна своята работа

   Отделение по Кардиохирургия бе официално открито на 11-ти март 2024 г. в Сърдечно-съдовия център на МЕДИКА. Новата дейност е логична стъпка към предоставянето на комплексно лечение на пациентите, след като групата лечебни заведения се е доказала като една от най-добрите в инвазивната кардиология в България. Структурата осигурява бърз и лесен достъп до високоспециализирани медицински услуги на нуждаещите се пациенти.

   В отделението работи екип от кардиохирурзи, анестезиолози, операционни и реанимационни сестри със висока квалификация и богат опит. Международно признатите специалисти избират МЕДИКА, защото там разполагат с ултрамодерна апаратура, имат възможност да предложат най-доброто за пациента и да повишат доверието на хората към лекарите и здравеопазването. 

   На практика Русе става шестия град в който ще има кардихирургична дейност, а отделението вече започна своята работа. Началник на отделението е световно признатият доктор Георги Игнатов, който е работил в едни от най-престижните клиники във Великобритания и Съединителните щати.  

   „Радваме се, че успяхме да привлечем в екипа на Кардиохирургичното отделение специалисти, които носят опита на големите центрове, където се работи на изключително високо ниво. Създаването на отделението е част от нашето нормално развитие. Няма нормално развитие на кардиологията без кардиохирургията. Апаратурата е скъпа за над 6 млн. лв, но няма как да разчитаме да лекуваме пациенти в тази рискова дейност с нисък клас апаратура и без добри специалисти. Още повече, че през последните три години МЕДИКА и нейните структури са на първо място като брой лекувани в инвазивна кардиология пациенти у нас.

   Ние сме единствените с четири ангиозали, а екипите са с вече утвърдени традиции в работата си“,  каза  управителят на Лечебни заведения МЕДИКА проф. д-р Кирил Панайотов. Той допълни, че до момента всяка седмица се е налагало да препращат между 3 и 4 пациенти към други градове където има кардиохирургии. Сега това няма да се налага, а пациентите ще могат да получат навременно лечение в едно от най-съвременно оборудваните отделения в страната.

%image3

   „Това което ние можем да предложим е пълната гама в сърдечната хирургия на високо ниво. Важно е хората да знаят, че една сърдечна операция е преживяване и неудобството да пътува километри за да получи лечение е недопустимо. Това което МЕДИКА успя да направи с изключително голямата инвестиция е голяма крачка за цялата област“, коментира д-р Георги Игнатов. Той допълни, че за утре е планирана операция на „биещо сърце“, а амбицията на ръководството е да се развива и ендоскопската сърдечна хирургия, а защо не в роботизираната хирургия.

   Отделението по Кардиохирургия предлага извършване на практически всеки тип сърдечна хирургия при възрастни пациенти: планова и спешна хирургия за заболявания на сърдечните клапи, аневризма, дисекация на аортата, коронарна артериална болест, аритмии, сърдечна недостатъчност, синдром на Марфан, вродени пороци, пулмонална хипертония и др.

  Предвид спецификата и сложността на този тип операции болницата е оборудвана с последно поколение апарат сърце-бял дроб с огромни възможности за заместване на жизнено важните органи по време на интервенция.

   Сърдечните интервенции са високоспециализирани, изискват отлично подготвени екипи и за това те се правят на малко места в страната, което е факт не само за България. В отделението по Кардиохирургия дори санитарите също са преминали специализирано обучение, защото и най-малките детайли за МЕДИКА са от съществено значение.

   Кардиохирургията е една от най-новите хирургични специалности. С помощта на извънтелесно кръвообращение операции на сърце започват да се извършват едва през 50-те години на миналия век. В зората на сърдечната хирургия резултатите не са били блестящи, но сега над 98 % от операциите са успешни. Продължителността им зависи от проблема и придружаващите заболявания, ако има такива. Колкото по-комплексна е патологията, толкова по-дълго продължава операцията, обичайно може да отнеме от 2 до 7-8 часа. При сложна реконструкция на аорта, особено ако е комбинирана с байпас, както и при дисекация на аорта, интервенцията продължава и по-дълго време.         

   Кардиохирургичният екип провежда както планови, така и спешни операции при животозастрашаващи състояния. В отделението целта на медиците е да изпишат пациента в добра кондиция и да му подсигурят възможност да се справя самостоятелно в ежедневието.

   Сърдечните хирурзи съветват хората системно да провеждат профилактични прегледи при личния си лекар и ако се установят кардиологични проблеми,  да посещават редовно специалист. Така дори да се наложи операция, пациентът ще я понесе по-леко, ще се възстанови по-бързо и ще има добро качество на живот.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha