Даная Александрова от АЕГ ,,Гео Милев,, е победител в конкурса на Инициативата ,,Заедно да спасим децата и Русе от дрогата"

Даная Александрова от АЕГ ,,Гео Милев,, е победител в конкурса на Инициативата ,,Заедно да спасим децата и Русе от дрогата
Публикация   18:12     07 Март, 2024 /     akcent.bg   /     721

Зам. министър Наталия Митева подкрепи участници и организатори във видеообръщение

   Деветокласничката Даная Иванова Александрова от Английската езикова гимназия в Русе е големият победител в конкурса, посветен на борбата с дрогата. Състезанието се проведе през последния месец като част от добре познатата инициатива „Заедно да спасим децата и Русе от дрогата“, чийто идеен организатор е журналистът Румен Николаев, главен редактор на „Акцент.БГ“. Даная заема първо място във възрастовата категория 8 – 10 клас за електронен плакат. Именно нейният плакат ще бъде използван като официален и той ще представя инициативата през настоящата година.

   На второ и трето място се класираха Анна Петрова и Деница Георгиева от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев“.

   Към присъстващите беше отправено и видеобръщение от заместник-министъра на образованието и науката Наталия Митева, която е възпитаник на русенската Английска гимназия. Тя определи инициативата като изключително значима и сподели, че обществото в града показва, че Русе е град, който се вълнува от бъдещето на младежта и гражданите си и поставя важният въпрос как да се запазим от психоактивните вещества на първа линия. Тя определи дрогата като съвременен бич в обществото. Също така тя призова всички ние да помагане на децата да постигат целите си и да не се застрашават техните шансовете, така че те да имат успешен и щастлив живот. „Превенцията е най-доброто дресиране на проблема“, допълни още тя и обеща категорична подкрепа на Министерството на образованието и науката за инициативата.  

                                            

    В конкурса участваха повече от 100 ученици. Част от наградите бяха връчени от областния управител Данаил Ковачев и неговия заместник Георги Георгиев. Ковачев представи пред децата редица факти за вредата от наркотиците. Неговият съвет към подрастващите беше те да бъдат откровени помежду си като съученици, приятели и в семейството. „Възрастните са на Ваша страна, не преценявайте самостоятелно кое е по-интересно или по-малко опасно и не пристрастяващо. Вие сте на първа линия в съвременната битка за здраве и психическа устойчивост“, заяви областният управител. Той посочи, че проблемът има и много тежка икономическа страна, изразяваща се в загуба на много лични, семейни и обществени средства. „Поведението, което сега изработвате като ученици е много важно. То е гаранция за успеха ви. Заедно ще си помагаме, за да победим този проблем“, каза Ковачев.

   От своя страна кметът Милков благодари за енергията и инициативността на всички участници и институции. „Най-голямото богатство в живота на човека е времето, никога не може да го върнете назад. Най-важното е да не си губете времето“, каза той в обръщението си към децата и отбеляза, че дрогата погубва живота. „Бъдете личности, намерете чудото във Вашия живот и се пазете“, допълни още той.

   Според заместник-директора на Регионалната здравна инспекция д-р Искра Генева на първо място трябва да се работи с родителите, защото семейството трябва да разбере кога едно дете е под влияние на някакъв наркотик. „В никакъв случай не трябва да има срам в семейството и веднага те трябва да се обърнат за съдействие“ сподели още д-р Генева и посочи, че от най-ранна детска възраст трябва да се знае каква е вредата от наркотика.

                                           

   Административният директор на лечебни заведения Медика Алисе Муртезова отправи апел към наградените младежи да бъдат проводници на доброто. „Разкажете на вашите съученици колко е важно те да използват времето си пълноценно. Позволете на всички около вас да израстват свободно и щастливо – важно е човек да бъде щастлив, иначе всичко губи смисъл“, категорична бе тя.

                                           

   Началникът на Регионалното управление на образованието /РУО/ д-р Росица Георгиева изказа благодарността си на Румен Николаев, който е успял да обедини всички институции и организации в борбата с дрогата. Тя посочи също, че от РУО ще продължат да бъдат „двигател“ на подобни инициативи. От своя страна Румен Николаев постави фокус върху това, че проблемите трябва да се видят отблизо. Той определи проблема с употребата на наркотиците сред подрастващите като пандемия, която се разраства. „Тенденцията е повече от тревожна. Това, което ние правим и като институции и публична ангажираност трябва да бъде приоритет за цялата русенска общественост“, каза Николаев и посочи, че проблемът продължава да се разраства независимо от полаганите усилия. Според него водеща цел пред всички, участващи в инициативата, трябва да бъде повече деца и родители да са наясно със сериозния проблем. Той беше категоричен, че ще работи за устойчивостта на инициативата, като отново посочи, че тя не се реализира нито в рамките на кампания, нито в рамките на проект. „Не набираме средства, всички работим доброволно в инициативата“, каза той.

   Шестокласничката Александра Златарова от Националното училище по изкуствата спечели първата награда за електронен плакат, но във възрастовата група между 5 и 7 клас. Второто място бе отсъдено на петокласникът Борис Дрилски от ОУ „Любен Каравелов“, а третото при шестокласничката Миглена Ангелова от Основното училище в село Полско Косово. В категорията за видеоклип бяха раздадени осем първи места във възрастовата група между 5 и 7 клас. Всички те отидоха при ученици от 7а клас на СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“. Наградите поличуиха Виктория Димитрова, Даная Чобанова, Илина Георгиева, Йована Иванова, Калоян Чапанов, Магдалена Живкова и Ния Али. Във възрастовата група 8 – 10 клас първото място за видеоклип получи Преслав Николов от Професионалната гимназия по промишлени технологии „Атанас Цонев Буров“. Второ място беше присъдено на двама ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“. Това са десетокласничките Светлозара Колева и Деница Кънчева.

                                         

    Конкурсът, който се проведе под надслов „Аз и моето семейство – успешни в предизвикателствата на новото време“, включваше и още три категории – за рисунка, електронна рисунка и плакат. Първото място за изработка на плакат във възрастовата група 5 и 7 клас бе за петокласника Онур Неджмиев от ОУ „П. Р. Славейков“  в село Смирненски. Второто място бе отредено за шестокласника Никола Барбуков от ОУ „Отец Паисий“, а третото за петокласничката Селин Неджатиева от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Сеново. Във възрастовата група между 8 и 10 клас не бяха присъдени нгарди. Победител в надпреварата за електронна рисунка при учениците от 5 до 7 клас стана Юндер Ремзи от Обединения детски комплекс /ОДК/ в Шумен. Второто място отиде при шестокласничката Пламена Неделчева също от ОДК в Шумен. В същата категория, но във възрастовата група до 10 клас победител стана осмокласничката Александра Занева също от ОДК – Шумен.

   Първите места в надпреварата за най-добра рисунка отидоха при шестокласничката Адреана Начева от ОУ „Отец Паисий“ и деветокласничката Мария Ангелова от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев“. На второ и трето място във възрастовата група 5 – 8 клас се класираха съответно шестокласникът от ОУ „Ангел Кънчев“ Лъчезар Камарашев и петокласничката от СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“ Йоана Евстатиева. Второ място във възрастовата група 8 – 10 клас за рисунка бе присъдено на осмокласничката от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев“ Ава Костадинова.

    Наградите бяха осигурени от кмета на Община Русе Пенчо Милков, както и от БЧК-Русе.

                                                

   Специални поощрителни награди бяха връчени от Регионалната здравна инспекция и Университетска болница „Медика-Русе“. Наградата на РЗИ беше присъдена на петокласничката от ОУ „Отец Паисий“ Белослава Борисова. Наградата на УМБАЛ „Медика-Русе“ бе за шестокласничката Мия Йорданова от ОУ „Отец Паисий“.                                              

                                                   

В конкурса участваха над 100 ученици, като не малка част от тях бяха и от съседни области.

Сред гостите на събитието бяха още директорът на Секретариата на Областния съвет на БЧК  Антоанета Ябанозова, както и заместник-кметовете на Община Русе Енчо Енчев и Борислав Рачев.  



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha