Най-вероятно ще има предсрочни избори, каза пред журналисти в Букурещ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който участва в конгрес на Европейската народна партия.

   „Такова единомислие в парламента, такова единодушно гласуване да си замине този кабинет. До снощи бяха си изтеглили предложението, а сутринта внасят предложение. Не виждам защо по този арогантен начин се отнесоха с всички в парламента. Денков дойде, хвърли си оставката и си заминаха с кабинета, за да не участват в дебатите“, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за оставката на кабинета, която беше гласувана днес в Народното събрание, предаде БТА.

   „Питам моите коалиционни партньори така ли се отстоява правителство, така ли се отговаря на критиката. С кое лице ние сутринта застанахме да кажем, че трябва да продължи това правителство. Затова ли го направиха, докато знаят, че ни няма. Защо бързаха да го направят, защо е това надменно отношение. И чух Асен Василев днес, който си сменил и заместник-шефа на митницата, че ще има само козметични промени в новия кабинет. Ако няма радикални реформи в кабинета, регулаторите и съдебната система, ние няма да участваме“, каза още Борисов.

   С това си поведение те днес ни пратиха в ръцете на президента Радев, обвини Борисов ПП-ДБ.

„От него вече зависи всичко. Кое беше нужно - да съсипят правителството днес и да цъкат часовник в ръцете на президента Радев. Нищо лошо не казвам, но вече от президента Радев зависи кога ще са изборите, кога ще се консултациите, колко време ще ни държи или няма да ни държи. Защото той, ако не беше джентълмен, можеше утре да ни назначи консултации, има право“, каза Борисов.

Според него „тези хора в момента играят само една игра“ – да излезе ГЕРБ, че е виновен.

„Много добре видяха социологията, че ако се разделени двата избора, то те само на европейските избори ще катастрофират. Само че трябва да излезем ние виновни. Понеже не искам да излизам виновен, затова съм изпратил с техните дами дамски екип. Ако намерят кардинално решение на кабинета, ще отида да се подпиша. Но иначе като почнат да се събират лидерите им на тумби и дойдат и дамите им, нямам работа в такъв панаир, не искам да участвам в него“, каза още Борисов.

Той обясни, че ГЕРБ-СДС са излъчили експерти и хора, които да преговарят, но заяви, че не вижда позитивно решение на този цикъл за ротация. По думите му е трябвало след няколко дни да бъде подадена оставката, а дотогава да вървят преговорите.

   „Те провокираха днес това да се случи и няма надежда. Щом искат изборите, а те ги искат, те ги желаят, те ги провокират“, каза още Борисов.

   Той коментира още, че на конгреса на Европейската народна партия днес са получили ценни съвети от всички. „И хората се тревожат, защото ние не можем да им отговорим на основния въпрос - кое наложи, докато сме тук, да се подаде оставка. Бъдещият премиер трябва да е там с Денков, като това човек дори не може да го асимилира“, заяви още Борисов.

              Първи реакции от ПП-ДБ: Не отиваме на избори, смята Атанас Атанасов

   „Аз мисля, че няма да отидем на никакви нови избори“, каза пред журналисти в парламента съпредседателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" Атанас Атанасов.

   „Очевидно е, че имаме ситуация, в която са изострени отношенията между партньорите. Надявам се в края на седмицата да започнат конкретни преговори. Да седнем на масата на преговорите двете страни и да отделим спорното от безспорното. И в спорното да търсим решения, защото няма нерешени въпроси, ако има политическа воля“, каза Атанасов.