800 млади певци и инструменталисти ще се включат в Националния конкурс за народна музика ,,Дунавски славеи“

800 млади певци и инструменталисти ще се включат в Националния конкурс за народна музика ,,Дунавски славеи“
Публикация   05 Март, 2024   /     akcent.bg   /     333

Конкурсът е включен в Националния календар на Министерството на културата

   На 9 и 10 март /събота и неделя/ в Доходното здание Община Русе и Общинският детски център за култура и изкуство организират XVI-ото издание на „Дунавски славеи“ - националния фолклорен конкурс за изпълнители на народна музика – певци и инструменталисти. Повече от 800 деца и младежи от цялата страна ще покажат своя талант и любовта си към българския фолклор.

   Участниците ще бъдат разпределени в четири раздела:

I - Народно пеене-индивидуални изпълнители;

II – Инструменталисти-индивидуални изпълнители;

III – Камерни вокални и инструментални групи;

IV – Хорови състави, оркестри и ансамбли.

    Конкурсът „Дунавски славеи“ е включен в Националния календар на Министерството на културата, а вече седма година присъства и в Националната програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби. Това дава възможност индивидуални изпълнители от III възрастова група (VIII-XII клас), класирани на първо, второ и трето място, да бъдат стимулирани с 12-месечна стипендия. Децата от II възрастова група (V-VII клас), класирани на челните 3 места, съгласно програмата могат да кандидатстват пред Министерството на културата за получаване на целева финансова помощ за посещаване на майсторски клас.

   Председател на професионалното жури отново ще бъде акад. Милчо Василев от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. В журито ще бъде и младата народна певица Петя Панева. Освен в оценяването на участниците, тя ще зарадва публиката със свои изпълнения по време на гала-концерта за награждаване на отличените изпълнители.

   Поради големия брой участници Националният конкурс  „Дунавски славеи“ ще се проведе едновременно в три зали – Голяма зала и Камерна зала на Доходното здание, както и Пленарна зала в Община Русе.

   Програма на конкурса:

      9 март /събота/:

  12:00 ч. Откриване – Голяма зала на Доходното здание

12:30 ч. Начало на конкурса – Голяма зала и Камерна зала в Доходното здание, и Пленарна зала на Община Русе

   10 март /неделя/:

 9:00 ч. Конкурсна част – Голяма зала и Камерна зала и Пленарна зала на Община Русе

18:00 ч. Гала-концерт и награждаване на отличените изпълнители със специалното участие на народната певица Петя Панева – Голяма зала на Доходното здание

Цялата конкурсна програма, както и гала-концертът, ще бъдат с вход свободен.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha