Четвъртък, 2 Май 2024

Върховният съд на САЩ върна Тръмп в изборите в цялата страна

Върховният съд на САЩ върна Тръмп в изборите в цялата страна
Публикация   20:37     04 Март, 2024 /     akcent.bg   /     206

Консервативното 6-3 мнозинство във Върховния съд се дължи на трима назначения от Тръмп, когато беше президент

   Върховният съд на САЩ единодушно реши, че щатът Колорадо не може да забранява на Доналд Тръмп да се кандидатира за президент на негова територия на основание, че е нарушил 14-ата поправка в конституцията на страната. В нея се казва, че не може да се кандидатира за изборен пост някой, който е участвал в метеж срещу властта или е подбуждал към такъв.

   Това бе решение на щатския Върховен съд от 19 декември, но сега федералният Върховен съд, който е висшестоящ, постанови, че това не е в правомощията на щатските съдилища, а е от компетенцията на Конгреса във Вашингтон. Ден преди утрешния т.нар. Супервторник, в който се гласува в много щати за номинацията за кандидат на партиите за президент на САЩ, върховните съдии решиха, че никой отделен щат не може да тълкува конституцията, това трябва да се решава на федерално ниво.

"ГОЛЯМА ПОБЕДА ЗА АМЕРИКА!!!", написа Тръмп в социалната си медийна платформа веднага след решението.

 
Върховният съд на САЩ върна Тръмп в изборите в цялата страна

© Reuters

В действителност решението създава и объркване, тъй като избирателите би трябвало да са наясно дали гласът им се зачита, когато отидат да гласуват. Върховните съдии казаха само, че отговорът на този въпрос не е на щатските власти и съдилища, но оставиха отворена вратата законодателният орган на страната да анулира на по-късен етап гласове, пуснати за Тръмп.

   Четирима от деветте съдии добавиха особено мнение към решението, според което то би трябвало да е по-фокусирано, а не да оставя конгресмените тепърва да търсят какво и как да решат, докато самите те са още 8 месеца в предизборна кампания.

    Освен това Върховният съд не се занимава в конкретния случай с това дали наистина бившият президент е виновен в подстрекаване към въстание преди и на 6 януари 2021 г.
   И според "Ройтерс" това е голяма победа на Доналд Тръмп в кампанията му за завръщането му на президентския пост. Той е на практика безспорен фаворит за номинацията на републиканците да прекрати управлението на президента демократ Джо Байдън на изборите в САЩ на 5 ноември. Единственият му останал съперник за номинацията на неговата партия е бившият губернатор на Южна Каролина Ники Хейли, която вчера извоюва първата си победа - в столичния федерален окръг Колумбия.

   Тръмп също беше изключен от гласуването в щатите Мейн и Илинойс въз основа на 14-ата поправка, но влизането в сила на тези решения беше отложена в очакване на това какво ще каже Върховният съд по делото в Колорадо.

Върховният съд на САЩ върна Тръмп в изборите в цялата страна

© Reuters

   Тъй като в цялата страна започнаха съдебни дела за дисквалифициране на Тръмп, беше важно кандидатурата му да преодолее всички пречки, за да се появи в бюлетината във всичките 50 щата.

   Върховният съд разреши необичайно бързо спора за гласуването в Колорадо, което е в контраст с по-бавното разглеждане на иска на Тръмп за решение, че имал имунитет от наказателно преследване във федерално дело, в което той е изправен пред обвинения за опит да отмени загубата си на изборите през 2020 г. Процесът срещу Тръмп е спрян в очакване на резултата от решението на Върховния съд - това също е полза за него, докато води кампания срещу Байдън.
 
Върховният съд на САЩ върна Тръмп в изборите в цялата страна

© Reuters

   В спора в Колорадо съдиите се съгласиха да се заемат със случая само два дни след като Тръмп подаде своята жалба, допуснаха излагане на аргументи от двете страни и издадоха писменото становище за малко повече от два месеца.

   Консервативното 6-3 мнозинство във Върховния съд се дължи на трима назначения от Тръмп, когато беше президент. Никога след решението по знаковото дело Джордж Буш срещу Ал Гор в оспорваните избори в САЩ през 2000 г. съдът не е играл толкова централна роля в президентска надпревара.
Тагове : съд , САЩ , Тръмп ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha