Неделя, 28 Април 2024

СУ ,,Христо Ботев“ отбеляза патронния си празник с голям концерт

СУ ,,Христо Ботев“ отбеляза патронния си празник с голям концерт
Публикация   16:18     02 Март, 2024 /     akcent.bg   /     156

Празненствата за 186 г. от създаването на училището започнаха още на 10 февруари, когато се проведоха Ботевски математически празници и състезания

   Стотици бивши и настоящи възпитаници и преподаватели на СУ „Христо Ботев“ се събраха снощи в Голямата зала на Доходното здание, за да почетат патронния му празник. Тази година най-старото русенско училище отбелязва 186 години от създаването си и 140 години гимназиално образование.  

   Официални гости на празника бяха кметът на Русе Пенчо Милков, началникът на РУО-Русе д-р Росица Георгиева, зам.-кметът Димитър Недев.

   „Скъпи ботевци, този празник ни напомня за пореден път за важността на образованието, както и на неговите приносители -  учителите, които с неуморна ангажираност и отдаденост формират не само знанията ни, но и нашата любов към родината. Открийте силата да бъдете най-добри, да преодолявате препятствията и да постигате високи цели, гледайте решително към бъдещето и превръщайте мечите в реалност“, каза в приветственото си слово Пенчо Милков. Той връчи на училищното ръководство почетен плакет на Община Русе.

   Концертът започна с националния химн, изпълнен от третокласничката Евгения Ачева. Авторът на текста му Цветан Радославов е бил преподавател в учебното заведение, наричано тогава Мъжката гимназия.

   Освен танцовите и музикални изпълнения, присъстващите видяха и два филма за СУ „Христо Ботев“ – продукция на БНТ – Русе и Русенския университет „Ангел Кънчев“. В концерта взеха участие квартет „Слънце“ и Тамбурашки оркестър „Русе“ с ръководител д-р Наталия Константинова, ДЮФА „Зорница“ с худ. ръководители Милена Михова и Добрин Райчев, Спортен клуб „Настроение“ с ръководители семейство Деспотови, Танцова формация „Петрова“ с ръководител Зорница Петрова, Ана Карадимова от Държавна опера-Русе и много възпитаници на СУ „Христо Ботев“ и НУИ „Проф. Веселин Стоянов“.

   Празненствата за 186 г. от създаването на училището започнаха още на 10 февруари, когато се проведоха Ботевски математически празници и състезания. На 26 февруари във фоайето на училището бе представена изложба на тема „Уча и творя“ с материали от природни науки, подготвени от ученици от 5-7 клас.

Преди дни ученици от началните класове изнесоха пред паметника на Ботев поетично-музикален рецитал, демонстрирайки рецитаторските си умения.

   На 28 февруари в аулата на училището се проведе историческа конференция на тема „140 години гимназиално образование в Русе – мост между поколенията“, а на 29 февруари второкласници се състезаваха в „Буквоплет“. От учебното заведение организират и два конкурса - за фотография и литературен конкурс за есе, писмо, разказ или стихотворение по темите: „Писмо до Ботев“, „Жив е Ботев“, „Всяко знание е щит и копие“. Наградените снимки от фотографския конкурс са включени във виртуална изложба.

   Концертът в Доходното здание, който завърши с изпълнение на песните „Тих бял Дунав“ и „Питат ли ме де зората“, е подкрепен от Община Русе и Русенския университет ,,Ангел Кънчев“.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha