Събота, 27 Април 2024

Бяла отбеляза Освобождението с тържествена заря-проверка

Бяла отбеляза Освобождението с тържествена заря-проверка
Публикация   22:01     01 Март, 2024 /     akcent.bg   /     347

Кметът Славов: Националната свобода има особена стойност и припомни думите на Любен Каравелов от далечната 1869 година, че за човека е потребна най-напред от всичко свободата

   С тържествен заря-проверка тази вечер в Бяла бе отбелязана 146-ата годишнина от Освобождението на България и 147 години от Освобождението на града от османско иго. Бяла е второто по-голямо българско селище след Свищов, което бива освободено от османското владичество. Именно поради този факт тя се приема и за първата столица на новоосвободената българска земя.

   В тържествената заря-проверка участваха представителни роти от Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново. Почетният строй беше приет от началника на висшето учебно заведение бригаден генерал Иван Маламов.

   "Бяла е история. В този велик ден, като първата столица на новоосвободените български земи, градът отбелязва освобождението на България", каза кметът на Бяла Димитър Славов. 

   Той припомни, че още през лятото на 1877 г. Бяла се очертава като главен опорен пункт на Русчушкия отряд и запазва това си значение до зимата на 1878 година. В Бяла пребивава близо месец и главната императорска квартира, като са настанени и ред тилови учреждения.

   "На Трети март ние, българите, се обединяваме като достоен народ, който пази непокътнат светлия спомен за историческите ни върхове. Трети март е и празникът, който ни зарежда с порива на дълг и патриотизъм", каза още Славов.

   В тържествената заря-проверка участваха представителни роти от Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново. Почетният строй беше приет от началника на висшето учебно заведение бригаден генерал Иван Маламов. По традиция домакин на церемонията беше кметът на общината Димитър Славов. „На 3 март преди 146 години започва историята на нова свободна България. На тази дата ние българите се обединяваме като достоен народ, който пази непокътнат светлия спомен за историческите ни върхове. 3 март е и празникът, който ни зарежда с порива на дълг и патриотизъм, водили смело нашите предци в борбите за национално обединение“, каза в словото си кметът Славов. Той заяви, че националната свобода има особена стойност и припомни думите на Любен Каравелов от далечната 1869 година, че за човека е потребна най-напред от всичко свободата. Кметът припомни и цитата на Пенчо Славейков, че свободата първо трябва да изгрее в сърцата. „Тази свобода озари дедите на нашите деди, които по време на Априлското въстание се пренесоха в жертва пред олтара на отечеството. Днес ние скланяме глави пред саможертвата на хилядите руснаци, беларуси, украинци, румънци, финландци, участвали във войната.

 С гордост си спомняме и за онези хиляди наши предци от българското опълчение, които с подвига си доказаха пред света, че след 500 години чужда власт българинът е заслужил своята национална свобода“, допълни Славов и припомни редица исторически факти, забележителни личности и славни исторически дати. Сред тях беше и подвигът на баронеса Юлия Вревска, останала завинаги в Бяла. Крепка и нежна, милосърдната сестра заедно с още 4 сестри се грижи в продължение на над 6 месеца за над 400 ранени войници, заразява се от тиф и след двуседмично страдание издъхва.

    Той не пропусна и да отправи послание към младите. „Запомнете, че българите и в най-тежките мигове от историята си, дори и в робство, са давали мило и драго, гладували са, за да изучат децата си. Учете заради Вас самите, заради родителите си, но и заради онези млади беленчанчета, които младият даскал Петко Рачев Славейков е учил на четмо и писмо в килийното училище в Бяла. Помнете, че преди близо век и половина е имало едни други младежи, които са учили в най-престижните университети, но когато родината ги е призовала са се отзовали и като доброволци са давали живота си за свободата на Майка България в Балканската, Междусъюзническата и Първата Световна война“, сподели още Димитър Славов.  „Такива дни трябва да се помнят, да са вечно живи, за да останат в паметта на децата ни, за да знаят и помнят. Преклонение, признателност, чест и слава пред загиналите за България“, заяви Славов.

   Към представителните роти от Националния военен университет той се обърна с думите, че те са наследници на легендарната Девета пехотна плевенска дивизия, която под ръководството на генерал Вазов унищожава 7 вражески дивизии при Дойран. Не на последно място кметът на Бяла припомни и подвига на Баба Тонка.

   Сред официалните гости бяха началникът на Военно окръжие – I степен полковник Васил Петров, началникът на Русенския гарнизон и командир на Военно формирование 32420 подполковник Павлин Илиев, директорът на Областната дирекция на МВР ст. комисар Пламен Първанов, началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева,кметът на Две могили Божидар Борисов, подполковник Васил Додев – председател на Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, директорът на Секретариата на Областния съвет на БЧК  Антоанета Ябанозова, редица представители на местната и държавната власт от региона и съседните населени места, както и Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум, енорийският свещеник на Бяла отец Георги Стоянов и свещеници от Русенската света митрополия.

   Инициативата, която се организира от Община Бяла със съдействието на Националния военен университет вече повече от половин век, продължи с тържествена вечерна проверка, както и с отдаване на почит към освободителите и създателите на българската държава от представителни блокове на Националния военен университет във Велико Търново. Церемонията завърши с празнична заря.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още