Събота, 27 Април 2024

Синя стая беше открита в русенската съдебна палата

Синя стая беше открита в русенската съдебна палата
Публикация   16:49     01 Март, 2024 /     akcent.bg   /     270

Стаята ще функционира за подобрено обслужване на децата, участващи в различни съдебни процеси – граждански и наказателни

   Синя стая за изслушване на деца – жертви или извършители на престъпления, бе открита днес в Русе. Тя се намира в Русенската съдебна палата и е ситуирана в две помещения на първия етаж. Сред гостите на официалната церемония беше и областният управител Данаил Ковачев. „За пореден път в Русе се случва нещо ново и положително. Високо оценявам направеното от Вас, защото водещ приоритет пред нас трябва да е интересът на децата. Ние сме длъжни да запазим тяхното детство, да ги предпазим от стрес и да не им създаваме емоционално травми, които впоследствие биха им се отразили“, каза областният управител. Според него реализирането на инициативата е сред основните стъпки в синхронизирането със световните и европейски законодателни практики в тази сфера. „Децата са нашата радост! Надявам се колкото се може по-рядко да се използва тази стая“, каза Ковачев.

   Стаята ще функционира за подобрено обслужване на децата, участващи в различни съдебни процеси – граждански и наказателни. Едното помещение ще предлага уютна атмосфера, предназначена за децата, а другото ще е оборудвано със специализирана техника за провеждане на разпит и създаване на видео и аудио запис. Чрез система за видеонаблюдение разследващите органи, съдът и адвокатите ще могат да следят и контролират процеса на разпит на децата.

   Проектът е финансиран със средства на Окръжен съд – Русе и чрез събраните суми от две благотворителни инициативи. Едната отново на Окръжен съд – Русе, в която чрез закупуване на картини на деца и чрез дарения се включиха магистрати, служители и адвокати. Другата е благотворителен базар под мотото „От деца за деца“, организиран от две ученички от СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“ – Симона Валентинова и Мелиса Юсмен, под ръководството на преподавателя по история и цивилизация Георги Симеонов. В последствие деца от различни училища в Русе помогнаха за изграждането и оформлението на стаята. Ученици от Националното училище по изкуствата „Проф. В. Стоянов“ с ръководител Нина Лишовска се включиха с изрисуване на стените и изработване на осветителни тела, които ще придадат уникален вид на стаята. Ремонтът на помещенията пък е извършен с личния труд на служителите на Окръжния съд. Домакин на събитието беше председателят на Окръжния съд Николинка Чокоева. В своето изказване тя благодари на всички, които са помогнали за реализирането на този процес и заяви, че помещението гарантира щадяща за психиката на децата среда. Тя бе категорична, че такава стая е изключително необходима за гарда, защото съществуващата към настоящия момент не изпълнява своите функции ефикасно, тъй като е с неудобна локация. Подобна стая съществува към момента и тя се намира в Комплекса за социални услуги за деца и семейства. Статистката сочи, че през миналата година в различни производства в Русе са участвали 500 деца, като само едно дете е било разпитано в стаята.

   На събитието присъстваха редица представители на изпълнителната и законодателната власт. Сред тях беше и заместник-кметът на Община Русе Димитър Недев, директорът на Областната дирекция на МВР ст. комисар Пламен Първанов, както и голяма част от прокурорите и съдиите. Стаята беше осветена от Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум и свещеници от Русенската света митрополия.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още