Понеделник, 29 Април 2024

Инициативата ,,Заедно да спасим...,, разкри тревожни данни и потърси обществена подкрепа на заседание на Комисията за детето

Инициативата ,,Заедно да спасим...,, разкри тревожни данни и потърси обществена подкрепа на заседание на Комисията за детето
Публикация   17:07     29 Фев, 2024 /     akcent.bg   /     870

Зам кметът Енчев прие необходимостта от свикване на Кръгла маса в търсене на добри практики и идеи за справяне с пълзящата пандемия

   В сградата на Община Русе се проведе първото за 2024 г. заседание на Комисията за детето. Изготвен бе план за работа през текущата година който включва актуални теми в областта на социалните услуги за деца, образованието, здравните грижи, защита на децата от всякаква форма на злоупотреба, насилие и експлоатация, борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и други.

   Заседанието бе открито от заместник-кмета Енчо Енчев, който е и председател на комисията.

   Гост на срещата бе  Румен Николаев, който представи информация за дейността на инициативата „Заедно да спасим децата и Русе от дрогата“, чиито идеен автор е той. Журналистът отправи апел към членовете на комисията за осмисляне на проблема, който става все по-голям и по-сериозен според статистиката. Целта на кампанията, която няма външно финансиране и е изцяло на доброволни начала, е общественото внимание да бъде постоянно привлечено към превенцията и борбата с наркотиците и по този начин да се сведе до минимум употребата на дрога сред подрастващите. 

   Това написаха от пресцентъра на Общината за представянето на Инициативата по време на заседанието.

  Николаев представи тревожни данни за употребата на наркотици от учениците. По неофициална информация от полицията 80 на сто от тях са употребявали наркотични вещества. Пак по информация на полицията, в Русе се употребяват хероин, марихуана и кристали.

  Разрастващата пандемия, която атакува ученици във все по-малка възраст, до 5 години ще застраши обществото и ще бъде истинска заплаха, каза още Николаев, предавайки мнения на спецполицаи.

  Инициаторът на инициативата за пореден път заяви, че много са институциите и хората, които са ангажирани служебно с проблема за наркотиците, но се стига до отчитане на едни дейности и оправдаване на средства, като резултатите не са добри.

   Липсва и достатъчен обществен интерес и желание за спровяне на проблема, коментира още Николаев. Като пример той даде  сериозният безплатен труд, който  положен за Анкетата, проведена от РУО и РЗИ, а за община Русе с анализ на резултатите за Община Русе от ТСБ- Русе от участвалите 5500 ученици и 4500 родители и липсата на интерес съм институции и русенци. И даде пример с Ало измамниците, за които вече близо 15 години полицията предупреждава, но жертвите не спират...

   Членовете на Комисията подкрепят извода, че родителите трябва да бъдат съпричастни в превенцията срещу наркотичните вещества и проявяват постоянен контрол над децата си в свободното им време.  Бе препоръчано и по-голямо медийно присъствие, но то също не е финансово обезпечено.

   Повече от категорично бе и мнението, че в превенцията срещу наркотиците трябва да се включат и психолози, които на този етап не прояват интерес поради липса на финансов стимул. Същевременно Николаев за пореден път заяви, че борбата срещу наркотиците не трябва да е кампанийна, да се търси успех от проект на проект, а тя трябва да е постоянна, от всички, активно и бзрезервно.

   Зам кметът Енчев прие необходимостта от свикване на Кръгла маса в търсене на добри практики и идеи за справяне с пълзящата пандемия. До месец той обеща пред присъстващите да бъдат поканени училищни психолози и педагогически съветници, представители на обществените съвети на училищата в Община Русе.

   Другата седмица ще бъдат излъчени победителите в конкурса за Плакат на Инициятивата, който ще се проведе за втора година.

Тагове : дете , комисия , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha