Сряда, 24 Април 2024

Петков и Василев категорични: Подписваме споразумението с ГЕРБ, ако регулаторите са независими

Петков и Василев категорични: Подписваме споразумението с ГЕРБ, ако регулаторите са независими
Публикация   13:10     28 Фев, 2024 /     akcent.bg   /     637

Според Петков трябва да се гарантира, че в следващите 9 месеца реформите ще бъдат извършени

   Съпредседателите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев втвърдиха позицията си дни преди ротацията на премиерския пост. Двамата отделно един от друг коментираха, че ще подпишат коалиционното споразумение с ГЕРБ, само при положение, че в него фигурират точки, описващи как ще се сменят ръководствата на регулаторите, така че те да са независими. 

   "Ако видим, че в документа, предложен от ГЕРБ, се описва ясно как регулаторите ще бъдат сменени, но така че да знаем, че те ще бъдат независими - това вече е голяма стъпка напред. Национално отговорното е сега да работим по този въпрос. Да седнем на масата и да говорим", заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков в кулоарите на парламента.

   Според него трябва да се гарантира, че в следващите 9 месеца реформите ще бъдат извършени, и тогава да се говори за коалиция. "Сглобката трябва да довърши работата си в следващите 9 месеца. Ако видим, че ГЕРБ са готови реално да свършат тази работа, че имаме работеща съдебна система и служби - тогава може да говорим за коалиционно споразумение", смята Петков. Той все пак коментира, че трябва първо да види документа на ГЕРБ-СДС.

   Петков поздрави колегите си от ГЕРБ, с които направили "добри неща" като изброи следното: "сменихме Конституцията, сменихме много от законите, за да дадем възможност тези реформи да се направят, сега обаче в следващите девет месеца те трябва реално да се случат". 

   Принципно споразумение, което да гарантира избора на независими състави на регулаторите и път за реформиране на съдебната система и прокуратурата, трябва да предшества разговора за министерския състав на правителството след ротацията и съставянето на евентуална коалиция, заяви пред журналисти финансовият министър Асен Василев. 

   "Коалиция ще има, когато България има независими съд, регулатори и прокуратура. Необходимо е в регулаторите да влязат хора, които не реагират на телефонни обаждания", каза Асен Василев, след което посочи като пример Комисията за защита на конкуренцията, която допуска ставащото с мобилните оператори и сектора на горивата. Министърът допълни и че трябва да се гарантира липсата на влияние от "нотариуси" и "джуджета". 

   Финансовият министър посочи, че след влизане на България в еврозоната Сребърният фонд ще се запази, какъвто е в момента, докато не се вземе комплексно решение за реформиране на пенсионната система, предава БТА.

   Относно фискалния резерв като цяло Асен Василев посочи, че след като се приеме законът за въвеждане на еврото, ще се направи оценка какви средства са необходими за участие на България в капитала на Европейската централна банка, европейския стабилизационен механизъм и други ангажименти, които страната е поела. Това, което остане, ще продължи да се съхранява в Българската народна банка и ще се използва за погасяване на държавен дълг. Коментари

  •     Читател 

    Г-н Петков,не е измислен още полиграф, с който да измерите независимостта на въпросните регулатори. Оставате си един интелигентен наивник, какъвто сте бил и до днес.

Коментирай

   captcha