Неделя, 28 Април 2024

,,Крадливи съдии, защитаващи крадливи политици,, и ,,Разстрел,, са част от заплахите, получени от Окръжен съд - Плевен

,,Крадливи съдии, защитаващи крадливи политици,, и ,,Разстрел,, са част от заплахите, получени от Окръжен съд - Плевен
Публикация   08:25     28 Фев, 2024 /     akcent.bg   /     696

Скитник от Сливен е автор на заплахите към магистрати

   Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати. Разследването е започнало след получени на електронната поща на СРП съобщения, съдържащи заплахи към магистрати и обидни квалификации, касаещи множество политици и други публични личности. Председателят на Окръжен съд - Плевен Весела Любомирова-Сахатчиева заяви в ефира на „Добро утро, Европа“, че заплашителните съобщения са постъпвали на официалната електронна поща на Окръжния съд в Плевен и са започнали още на 19 февруари 2024 г.

   За тази една седмица пристигнаха повече от 44 такива съобщения. Първоначално те съдържаха името на съдия Владислава Цариградска, която знаете, че се намира под охрана. В тези съобщения се съдържаха нецензурни изрази, обидни и заплашителни – за това, че ще бъде разчленена и краката ѝ ще бъдат бетонирани край язовир Славяново.

   Весела Любомирова-Сахатчиева разказа още, че на 19 и 21 февруари са получени голямо количество електронни съобщения от трима различни податели, които съдържали обидни и заплашителни изрази към съдиите като цяло. Сред заплахите, получени на пощата са били изрази като: „“Крадливи съдии, защитаващи крадливи политици“, „“Ще ви разстрелям“, „Разстрел“. Председателят на Окръжен съд - Плевен обясни, че тези съобщения не са били обозначени към кого са насочени, като в тях са били заплашени всички съдии.

   Според експерта по киберсигурност Мирослав Стефанов, първата крачка в установяване на извършителите на подобни деяния е да се разгледа кой е подател на съобщението. Той обясни, че обществото трябва да се образова и да знае, че ако изпраща такива имейли до институции, това води след себе си наказателна отговорност.

   „Това е заплаха към личността и за това се предвиждат години лишаване от свобода“, обясни още Стефанов.

   Скитник е авторът на имейлите със заплахи и закани за убийство към магистрати – съдии и следовател. Същият подател е изпращал и електронни съобщения с обиди до политици и публични личности.Това съобщиха от Софийската районна прокуратура, която е образувала досъдебно производство след разследване на ГДБОП.

   В съобщението на прокуратурата се казва още, че лицето, води скитнически начин на живот, използва безплатен интернет на обществени сгради и изпраща съобщения от различни имейл адреси до множество адресати.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha