Неделя, 28 Април 2024

Русенският университет се включва в отбелязването на Международния ден на редките болести

Русенският университет се включва в отбелязването на Международния ден на редките болести
Публикация   08:17     28 Фев, 2024 /     akcent.bg   /     332

Община Русе се присъединява към планираните активности за отбелязване на Световния ден на редките болести

   Националният алианс на хората с редки болести (НАХРБ) в партньорство с Русенския университет "Ангел Кънчев", Община Русе, Сдружение "Дете и пространство"  ще отбележи Деня на редките болести на 29 февруари. В първи и втори корпус на университета студенти ще раздават информационни брошури в часовете между 10 и 13 ч., след което  ще пуснат 100 разноцветни балона пред Ректората. Националният алианс, клуб „Здраве ” на Русенския университет  и Община Русе от 2015 ежегодно организират информационни кампании, семинари и обучителни срещи. Основна цел на тези дейности е да се повиши информираността на обществото за нуждите на тези хора.

  Началото на инициативата за отбелязване на Деня на редките болести е поставено през 2008 г. от Европейската пациентска платформа EURORDIS. Нейната цел е да запознае европейската общественост с проблема „редки болести“. Всички засегнати от тези заболявания са изправени пред сходни трудности при получаването на точна диагностика, адекватна медицинска информация и правилна насока към квалифицирани специалисти. Факт, който засяга над 300 милиона души, 75% от които са деца. Пациентите с редки заболявания са особено психологически, социално, икономически и културно уязвими, тъй като по своята същност заболяванията им сериозно застрашават живота или имат хронично прогресиращо развитие с висока степен на инвалидизиране.

   Община Русе се присъединява към планираните активности за отбелязване на Световния ден на редките болести, като значимостта на кампанията ще бъде акцентирана с оцветяване на Пантеона на възрожденците в различни цветове, символизиращи редките болести – на 29.02. от 19:00 ч. до 23:00ч.

   Сдружение „Дете и пространство”  е нов партньор в кампанията. На 29.02. 2024г. на Мартенския базар в центъра на гр. Русе  ще се включат специалисти и потребители в раздаването на информационни материали и пускането на разноцветни балони в небето като знак на съпричастност.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha