Станаха известни подробностите по обявеното от Германия споразумение за доставка на стотици хиляди артилерийски боеприпаси за Украйна. За това съобщи „Шпигел“, позовавайки се на източници от германското министерство на отбраната.

   Изданието твърди, че 120 хиляди артилерийски снаряда, обявени от германското правителство на 16 февруари като част от новия пакет военна помощ, са поръчани от България.

   Според прессъобщението всички договорени български боеприпаси трябва да бъдат предадени на Украйна през 2024 г., предаде БГНЕС.

   Генерал Кристиан Фройдинг, ръководител на Ситуационния център на Бундесвера в Украйна, отбеляза, че няма недостиг на пари. Само за 2024 г. Германия е отделила около 7 млрд. евро. Основният проблем остава наличието на боеприпаси на световния пазар.

   122-милиметровите артилерийски снаряди са боеприпаси от съветската епоха. Използват се в гаубици Д-30 и самоходни гаубици 2С1 Гвоздика, които са широко използвани в украинската армия, припомня изданието Militarnyi.

   България е производител на снаряди от този калибър и един от най-големите играчи на световния пазар в нишата на съветските оръжия.

   Основният производител на тези снаряди в България е заводът „Дунарит“ в Русе. Той произвежда широка гама артилерийски боеприпаси от съветската епоха, включително 122-милиметрови снаряди за разделно зареждане.

   Въпреки това поради голямото търсене на оръжия, предизвикано от руско-украинската война, България възстановява и други мощности, които са били консервирани през последните десетилетия.

   В края на 2023 г. е обявено, че след 35 години бездействие българският завод в град Костенец, собственост на държавния холдинг ТЕРЕМ, възобновява производството на 122-мм снаряди. Този завод прекратява производството на 122-мм снаряди през 1988 г.

   Възможно е заводът да е получил дял от германската поръчка за доставка на боеприпаси за Украйна