ПП-ДБ очакват от ГЕРБ-СДС тяхна версия на меморандума.

Междувременно Кирил Петков обяви, че реалното разпределение на властта в България е над 95% за ГЕРБ и за ДПС. Съпредседателят на ПП е категоричен, че следващият премиер на България трябва да се казва Мария Габриел.

„В службите в момента – ето, една ДАНС, без да казвам точна цифра, над 2 хил. човека работят там. „Продължаваме промяната“ има само един човек. Над 2 хил. човека са наети отпреди. Говорим за много под 1% разпределение. Ако говорим за регулаторите – 100% са при тях, при нас са нула. Ако говорим за администрацията – сигурно 95% на 5%. Ако говорим за ВСС – от наша страна сме с нула“, заяви Петков.

„Реалното разпределение на властта в България е над 95% за ГЕРБ и за ДПС, и може би още президентски кадри. Ние сме под 5%, така че нека да си говорим за реалното управление и реалната власт“, каза Петков.

   Делян Пеевски, председател на ПГ на ДПС: Спрете спекулациите за хора на ДПС в регулаторите! Публикуваме пълния списък на излъчените от ДПС и подкрепени от НС. Очаквам извинение от Кирил Петков

   В отговор пресцентърът на ДПС разпространи изявление на председателя на парламентарната група Делян Пеевски, според когото Кирил петков е направил "внушения в публичното пространство, че ГЕРБ, ДПС и Президента владеят  чрез свои кадри регулаторите и другите контролни органи, вкл. и ВСС, които категорично не отговарят на истината". 

   Той говори за някакви 95%, което освен че е невъзможно, тъй като става дума за независимите регулатори, подвежда хората, се казва в прессъобщението. 

   "Държа да подчертая, че ДПС има малък брой лица, предложени от ПГ на ДПС и подкрепени от НС и не може да бъдем свързвани с никакви други назначения", категоричен е Пеевски.

   От пресцентъра представят справка с имена, които за членове на регулатори и ВСС от квотата на ДПС.

           Посочени са:

Петър Чобанов - подуправител на БНБ

Юнал Тасим - член на Фискалния съвет

Пламен Киров, Ердинч Хайрула - членове на Комисия за защита на конкуренцията

Сабрие Сапунджиева - член на Комисия за защита от дискриминация

Стефан Гроздев - член на ВСС

Пламена Цветанова - бивш член на ВСС (напуснала)

Любка Камзималска - инспектор в Инспектората към ВСС

    Разчитам, че след като се запознае с данните и фактическото положение в регулаторите, колегата Петков ще постъпи мъжки и ще се извини, призовава Пеевски.