Проучване: Българите слушат най-много поп и поп-фолк

Проучване: Българите слушат най-много поп и поп-фолк
Публикация   07:32     27 Фев, 2024 /     akcent.bg   /     673

Около 46% посочват, че слушат музика всеки ден, а 42% имат предпочитание само към един жанр.

   Българите слушат най-много поп и поп-фолк, показва проучване на Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП), цитирано от БТА. Изследването е направено от агенция "Тренд" сред 1010 респонденти.

   Според проучването около една трета от анкетираните предпочитат да слушат поп и поп-фолк музика, 28% предпочитат естрада, 24% - рок, и 20% - народна музика. По думите на Димитра Воева от "Тренд" поп музиката е популярна сред хората с висше образование, а поп-фолкът се слуша повече от хора, които са с по-ниско образование и по-често от живеещите в селата, на възраст между 20 и 50 години.

   Изследването показва, че три от петте най-слушани жанрове у нас са местни - поп-фолк, естрада и народна музика. Според инициаторите на проучването тенденцията да се предпочитат локалните жанрове от страна на музикалните слушатели се наблюдава в световен мащаб и се нарича "глокализация". Изпълнителният директор на БАМП Петя Точарова дава пример с Франция, където 49% от населението слуша шансон и вариете, в Япония 65% от слушателите предпочитат джей поп, а турбофолкът е сред предпочитаните жанрове в Хърватия.

   Дигиталните платформи имат и безплатна, и платена версия, като вторият вариант дава повече предимства на потребителите. По думите на Петя Точарова този, който иска да слуша с по-добро качество, по-добър подбор и с възможност да създава собствени плейлисти, се насочва към музикалните платформи. Не липсват обаче и опити за пиратство. Проучването показва, че 18% от респондентите са сваляли музика от "Ютуб", а 12% - от сайтове за торенти.

   Всеки трети българин посещава концерти и слуша музика на живо, показва още проучването. Според представените данни 62% от хората у нас предпочитат да посещават фестивали на открито, 52% са ходили на концерт в зала, а 29% са слушали на живо в клуб.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha