Събота, 27 Април 2024

Повече от 450 участници от 10 държави си дават среща на ,,Мартенски музикални дни" в Русе

Повече от 450 участници от 10 държави си дават среща на 
,,Мартенски музикални дни
Публикация   18:03     26 Фев, 2024 /     akcent.bg   /     332

24 събития, надхвърлящи географските и творчески граници в изкуството

   Повече от 450 участници от 10 държави ще участват в международния фестивал "Мартенски музикални дни" в Русе. Шейсет и третото издание на музикалния форум ще се състои от 15-и до 31-ви март тази година в крайдунавския град. Това съобщи по време на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Русе директорът на фестивала Ива Чавдарова. 

   На фестивалната сцена ще излязат изпълнители от Германия, Франция, Австрия, Белгия, Румъния, Италия, Южна Корея, Хърватска, Грузия, България.

   "Мартенски музикални дни" предлага общо 24 събития - пет оркестрови програми, 11 ансамблови концерта, балетен спектакъл, седем съпътстващи събития и още толкова дебютиращи на българска сцена артисти и състави. 

              Началото на фестивала

   Началото ще бъде поставено на 15 март с концерт на Русенския фестивален оркестър и хор. Диригент ще бъде Емил Табаков, а солисти - Красимира Стоянова - сопрано, Виолета Радомирска - мецосопрано, Милен Божков - тенор, и Деян Вачков - бас. Хормайстор е Стелияна Димитрова. 

Ще бъде представена творбата на Верди  "Реквием". 

"Това е една забележителна творба, която винаги събира огромен брой почитатели", каза Чавдарова. 

Директорът на Националното училище по изкуствата в Русе Мария Дуканова обясни, че това е деветото издание на Русенския фестивален оркестър, който съществува от 14 години. "На сцената ще има огромен състав от възпитаници на учебното заведение. Оркестърът е от 80 музиканти от над 10 държави. Хорът и солистите ще бъдат около 60 души. Много чакахме и искахме този концерт. Това е сбъдване на една мечта. Очакваме да се случи нещо уникално", каза Дуканова. 

                         Дебюти

    Ива Чавдарова обясни, че фестивалът включва и дебюти. Концерт ще има австрийският ансамбъл "Виена Тромбон Атракшън". Той ще представи аранжименти на класически и джаз пиеси. Дебют ще има струнен квартет "DANEL". 

   Трио "Абстракт" също ще дебютира на фестивала, като с концерта ще бъдат отбелязани 75 години от рождението на композитора Божидар Спасов. 

          За първи път на русенската фестивална сцена ще се изявят и джаз музикантите Веселин Веселинов-Еко (контрабас) и пианистът Милен Кукошаров, които ще представят проекта си Jazz Night.

   Програмата включва дебюти на клавирното трио Албена Данаилова - цигулка, Александър Сомов - виолончело, и Надежда Влаева - пиано.

   За първи път на фестивала в Русе ще участва и пианистът Георги Гигашвили. Публиката ще го види на заключителния концерт на "Мартенски музикални дни" на 31-ви март на Русенската филхармония с диригент Димитър Косев. 

            Премиери на фестивала

  Фестивалът включва и премиери. Публиката ще може да види на 25-и март балетния спектакъл "Калиопа", който ще бъде представен от Русенската опера. Автор на музиката е Емил Табаков, който ще бъде и диригент. "Това ще бъде едно от големите събития в програмата на фестивала", каза Ива Чавдарова. Тя съобщи още, че на 16-и март трио "Абстракт" ще представи световната премиера на Пиесата за саксофон, пиано и перкусии на Божидар Спасов. 

  Струнен квартет "Фрош" също са подготвили изненада за публиката. Те ще представят световната премиера на Клавирен квинтет №2 на композитора Васил Казанджиев. 

                Специални проекти 

Фестивалната програма включва и няколко специални проекта. Сред тях е концертът на сопраното Красимира Стоянова, цигуларят Светлин Русев и пианистката Йоръм Сон, който ще бъде представен на 18 март. 

По думите на Чавдарова това ще бъде една от галавечерите на фестивала. 

   Ден по-рано Русев и Сон също ще представят на публиката произведения от Чайковски, Вагнер, Корнголд и Форе.

   Чавдарова информира още, че саксофонен квартет Signum също ще имат премиерна програма. 

   Сред специалните проекти е и концертът на хор "Проф. Васил Арнаудов", който през тази година празнува своята 30-годишнина. Диригент ще бъде Свилен Димитров. 

   По време на фестивала концерти ще имат също камерен ансамбъл "Софийски солисти" с диригент Константин Добройков и със солисти Минчо Минчев - цигулка и виола, и Николай Минчев - цигулка, Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров и със солист пианистката Елена Башкирова, както и Симфоничният оркестър на БНР с диригент Георги Димитров и със солист Емануил Иванов - пиано. 

   Чавдарова съобщи, че съпътстващата програма на фестивала включва изложби, представяне на документален филм и на книги.

   Заместник-кметът по хуманитарни дейности на Русе Енчо Енчев съобщи, че тазгодишният бюджет за фестивала е малко над 302 000 лева. Около половината от сумата е общинска субсидия, а другата е осигурена от спонсори и дарители. 

   "Искам да благодаря на всички спонсори, които осигуриха финансов ресурс, за да бъде възможен фестивалът и да имаме класни изпълнители", каза Енчев. Той допълни, че фестивалът се организира под патронажа на Министерството на културата. 

   "Мартенски музикални дни" е една от най-старите и реномирани фестивални сцени в България. Това е фестивал с модерна програмна стратегия и висок обществен рейтинг. Основан през 1961 година и организиран от Община Русе, всяка година музикалният форум превръща града в място за срещи на елитни артисти от световната и европейската музикална сцена.

За повече информация: https://marchmusicdays.bg/bg и www.facebook.com/marchmusicdays/ 

БТА

Тагове : ММД ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още