Понеделник, 29 Април 2024

БНБ публикува ориентир за банковите такси по сметката за основни операции

БНБ публикува ориентир за банковите такси по сметката за основни операции
Публикация   13:17     26 Фев, 2024 /     akcent.bg   /     323

Търговските банки имат срок най-късно до 1 юни 2024 г. да съобразят приемливия размер на таксите за услугите по платежна сметка за основни операции

   Българска народна банка публикува средния размер на банковите такси по различни видове операции, осъществявани в ежедневната им дейност. Те влизат в приложение №1 към Наредба №3 на БНБ, във връзка с определянето на приемливи такси по платежни сметки за основни операции.

   Наредбата дава право на всеки потребител - физическо лице, да си открие т.нар. сметка за основни операции и по нея таксите ще бъдат не по-високи от средните посочени в приложение №1 и в същото време да са по-ниски от най-ниския размер на таксите, прилагани по тарифа за съответните услуги, предоставяни по разплащателни сметки.

  "Стойностите са изчислени на база информация към 31 декември 2023 г., подадена от 17 банки и клонове на банки, извършващи дейност на територията на страната и предоставящи платежни услуги на потребители", съобщават от централната банка.

 Търговските банки имат срок най-късно до 1 юни 2024 г. да съобразят приемливия размер на таксите за услугите по платежна сметка за основни операции, напомнят от БНБ, като цитират чл. 36, ал. 1 от Наредба №3 на БНБ.

 Средната такса за откриване на разплащателна сметка в офис на банка е 4,17 лв., а ако към сметката се издава дебитна карта, таксата пада до средно 3,10 лв. Таксата за обслужване на сметката е 4 лв., ако към нея няма дебитна карта и 2,77 лв., ако е включена карта. Закриването на сметка струва средно 4,13 лв.

 Средно изтеглянето на сума до 1000 лв. от банков клон излиза 4,10 лв, а ако клиентът има дебитна карта и тегли през банкомат, таксата е средно 39 ст. от устройство на обслужващата банка и 1,19 лв от терминал на друга банка.

Тагове : БНБ , такси , сметки ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha