Четвъртък, 9 Май 2024

Емил Радев: Едва 1% е разкриваемостта на престъпленията с пране на пари за целия ЕС

Емил Радев: Едва 1% е разкриваемостта на престъпленията с пране на пари за целия ЕС
Публикация   07:54     26 Фев, 2024 /     akcent.bg   /     343

   Във Франкфурт ще бъде разположена Агенцията за борба срещу прането на пари. Решението беше взето късно снощи след съвместно гласуване на Съвета и Европейския парламент. Новият орган на Европейския съюз срещу финансовите престъпления ще заработи в средата на следващата година. Структурата ще отвори 400 работни места. Това направи надпреварата за домакинство още по-оспорвана. Финансовият център на Германия победи 8 големи града, като 'Париж, Рига, Брюксел, Рим, Вилнюс, Виена, Мадрид, Дъблин. България не се включи в надпреварата, защото е в "сив списък" за пране на пари.

Евродепутатът Емил Радев, който е и основен докладчик по темата, заяви пред Euronews Bulgaria, че новата агенция е орган, който на ниво ЕС ще координира и наблюдава борбата с изпирането на пари и финансирането на тероризъм.

   Новият орган има огромни правомощия, включително и това да надзирава 40 от най-големите банки в целия Европейски съюз, които имат дейност в повече от шест държави членки. При съмнения, че не спазват правилата за пране на пари, новият орган ще има правомощия да упражнява пряк надзор над тях. Ще има правомощия и към нефинансовия сектор, както и звената за финансово разузнаване на отделните държави членки.

   Той обясни, че държавите от ЕС също ще имат право на глас във вземането на решения към новата Агенция, но към момента са абсолютно автономни и е много трудна размяната на информация, що се касае до пране на пари.

  „Ние знаем, че в ЕС на много милиарди може да бъде оценено изпирането на пари и за съжаление едва 1% е разкриваемостта и задържането на тези пари, което означава, ще огромна част от придобитите от престъпления средства остават в организираната престъпност“, каза още Емил Радев.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha