Събота, 27 Април 2024

Около 5% от всички тежки пътни инциденти в страната са се случили на територията на област Русе

Около 5% от всички тежки пътни инциденти в страната са се случили на територията на област Русе
Публикация   17:19     23 Фев, 2024 /     akcent.bg   /     424

Областна администрация – Русе беше отличена в националния конкурс за годишни награди по пътна безопасност.

   Областна администрация – Русе беше отличена в националния конкурс за  годишни награди по пътна безопасност. Призът се връчва за реализираната през миналата година кампания „Остани жив! Пази живота – за децата на Русе!“. Наградата е в категория „Инициативи за пътна безопасност от държавни институции и местни администрации“ и тя бе получена от екипа на администрацията, работил за осъществяването на кампанията. Припомняме, че тя се проведе по инициатива на областния управител Данаил Ковачев и беше подкрепена от Регионалното управление на образованието, Областната дирекция на МВР, Държавния куклен театър в града, както и от ОУ „Никола Обретенов“.

   Кампанията се осъществи в две части. В първата малчугани от ОУ „Никола Обретенов” под ръководството на своите преподаватели участваха в подготвени от учителите си състезателни и образователни игри и рисуваха в специално предназначен образователен коридор по темата за пътната безопасност. Те се включиха и в тематична викторина с въпроси относно правилното поведение на децата на пътя. Ученици от първи и втори клас редиха пъзели, които илюстрираха различни пътни знаци, а по-големите имаха интерактивни занимания. Във втората част артисти, преоблечени като клоуни, демонстрираха пред деца от Русе как правилно трябва да пресичат на пешеходни пътеки. Актьорите Димитър Пишев и Мартин Пашов от Държавния куклен театър в дунавския град предизвикваха младежите със забавни скечове, като същевременно обръщаха внимание на по-забързаните и разсеяни минувачи как трябва да преминават през улиците. С таланта и уменията си да общуват с подрастващи, актьорите посочиха какво не бива и какво трябва да се прави докато се преминава на отсрещния тротоар. „Животът е приоритет за всички, превенцията също, но най-вече тя е ангажимент на институциите“, посочиха експертите от Областната администрация, които получиха приза. Те споделиха, че наградата е признание за направеното от тях и получената подкрепа от различни държавни и местни структури в работата им, насочена към намаляване на пътния травматизъм. „Наградата ни задължава да продължим заедно в тази нелека задача. Убедени сме, че с общи усилия можем да постигнем много по-добри резултати и да намалим броя на жертвите и пострадалите при пътни инциденти“, допълниха те и отбелязаха, че фокусът на дейността им в сферата на прилагането на държавната политика по пътна безопасност ще продължи да бъде насочен към опазването на здравето и живота на децата.

    Данните на национално ниво сочат, че през 2023 г. спрямо 2022 г. се наблюдава ръст на пътно-транспортните произшествия и на ранените в страната. В Русенско обаче броят на пострадалите през изминалата година е с близо 30 души по-малко в сравнение с 2022 г.  През изминалата година на територията на страната са настъпили 6983 тежки пътно-транспортни произшествия, при които са загинали 524 души и са ранени 9080 участници в движението по пътищата, от които 1796 тежко, а 7284 леко. За 2023 г. в Русенско са се случили 1101 катастрофи, като от тях 353 са били тежките пътно-транспортни произшествия, при които са пострадали общо 448 човека. 427 са ранените, а 21 души са загубили живота си. Това означава, че около 5% от всички тежки пътни инциденти в страната са се случили на територията на област Русе.

   Това е десето юбилейно издание на конкурса, организиран от Фондация „Годишни награди за пътна безопасност“. Ежегодно той отличава най-добрите инициативи в областта на пътната безопасност. Участие в церемонията взеха представители на изпълнителната и законодателната власт, медии, неправителствени организации и др. ъ

   В категория „Инициативи за пътна безопасност от държавни институции и местни администрации“ бяха номинирани редица институции. Наградените са две. Освен Областна администрация – Русе отличие в тази категория бе присъдено и на Министерството на транспорта и съобщенията за внедряването на системата за спешна медицинска помощ по въздух в България. Грамотата и плакетът бяха връчени лично на министър Георги Гвоздейков, като на церемонията присъства и заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още