Премиерът Николай Денков все още не е разговарял с Мария Габриел за постовете след ротацията. Той коментира, че след ротацията се вижда като вицепремиер, а за останалото - предстоят преговори. На тях ще бъде обсъдена и идеята да има и министър по европейските въпроси, стана ясно от думите му.

   "След ротацията се виждам като вицепреимер, оттам нататък ще видим. Предстоят преговори. Имам доверие в Габриел, тя е човек, който има европейски ценности, които споделям. Както виждате, политическата среда е доста трудна, така че всеки от нас трябва да се справя с това, че имаме много сложна конструкция, която трябва да взима решения.

   За да можем да се справим, трябва коректно всеки път да се гледа кое зависи от законодателната власт, кое от изпълнителната и кое от различните регулатори. Много често виждаме смесване на функции и вземане на решения по не най-правилния начин", каза Денков, цитиран от БНТ.

   Той коментира и критиките на президентна Румен Радев към работата на правителството и сглобката.

   "Това че президентството има аспирации към вземането на решения, е проблем на президенството - има си конституция и разделение на властите. Това, което често виждам, е желание да се атакуват институции, които си изпълняват задълженията точно както са записани в конституцията и законите. Така че това е проблем, но е проблем на президентството", коментира Денков.

   Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов обяви във "Фейсбук" при включване на живо, че очакваната ротация между Николай Денков и Мария Габриел на премиерското място няма да се състои на 6 март, както планира сегашният министър-председател. Причината е, че Борисов и Габриел ще бъдат на конгрес на Европейската народна партия (ЕНП), към която ГЕРБ принадлежи в Букурещ.

   "Конгресът е достатъчно сериозен. Аз трябва да гласувам, така че аз няма как да съм тук", обясни Борисов. Посочи, че на форума ГЕРБ ще подкрепи Урсула Фон дер Лайен за евентуален втори мандат начело на Европейската комисия.