Сряда, 24 Април 2024

Бързата и точна диагностика с ЯМР и адекватното лечение в УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ спасиха млад мъж от обездвижване

Бързата и точна диагностика с ЯМР и адекватното лечение в УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ спасиха млад мъж от обездвижване
Публикация   17:59     20 Фев, 2024 /     akcent.bg   /     532

   Качественото лечение започва с точната диагностика, тя пък зависи не само от компетентността на специалистите, но и от високотехнологичната апаратура за образна диагностика, убедени са в УМБАЛ  „МЕДИКА РУСЕ“. Скорошен медицински случай потвърждава колко вярно е това.

   В края на ноември миналата година в отделението по Нервни болести на университетската болница постъпва 40-годишен пациент с пареза на долните крайници. Според разказа на младия мъж нищо в дотогавашното му здравословно състояние не предвещава внезапното му обездвижване. Той го свързва с лека простуда и последвала тежка физическа работа. Малко след това започва да чувства слабост в долните крайници, постепенно се стига  до болки в кръста и невъзможност да се придвижва сам. Човекът получава и смущения в уринирането. Затова търси помощ в УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ и е приет в отделението по Нервни болести.

    След редица консултативни прегледи и изследвания лекарите установяват, че пациентът е с миелит (възпаление на гръбначния мозък). „Уточняването на диагнозата стана възможно, благодарение на ултрамодерния ядрено-магнитен резонанс, това е единственото изследване, което може да я установи“, обясни началникът на отделението д-р Росица Кръстева. В резултат е назначено адекватно лечение и малко преди коледните празници младият мъж е изписан с подобрение и възможност да се придвижва самостоятелно с проходилка. Той е насочен за физиотерапия и рехабилитация. Възстановяването му ще продължи и в санаториум.

    Както стана ясно, балнеокомплексът „МЕДИКА НАРЕЧЕН“ е подходящ за неговото заболяване вариант.

   Прогнозата за младия мъж е добра, тъй като установяването на диагнозата и правилното лечение са започнали навреме, само два дни след  парезата. „При миелит е много важно да няма забавяне в лечението, защото нервните клетки не се възстановяват. То е спешно състояние, което изисква бърза и адекватна реакция“, казва д-р Кръстева. Тя дава за пример пациент със същото заболяване, потърсил помощ в МЕДИКА, но с голямо закъснение. След изследване с ЯМР той също е диагностициран с трансверзален миелит, започнато е лечение, но ефектът е по-скромен отколкото при 40-годишния мъж.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha