Четвъртък, 9 Май 2024

Отбелязваме 146 години от освобождението на Русе от османска власт

Отбелязваме 146 години от освобождението на Русе от османска власт
Публикация   13:52     20 Фев, 2024 /     akcent.bg   /     372

За извоюваната свобода бе отслужен и благодарствен молебен от свещеници от Русенската света митрополия

     С поредица от събития русенци отбелязаха 146 години от освобождението на града от османска власт. Областният управител Данаил Ковачев и заместникът му Георги Георгиев присъстваха на традиционната тържествена церемония по поднасяне на венци и цветя в Пантеона на възрожденците. „Извоюваната със собствените сили свобода е най-ценна и устоява във вековете, вместо която и да е протегната уж за помощ ръка. Винаги в живота е по-добре да разчитаме на собствените си сили, които през вековете винаги са държали единен народа ни“, каза в обръщението си към русенци Ковачев.

     Водещ на церемонията, която бе организирана от Община Русе, беше актьорът от Драматичния театър Косьо Станев. Началното на събитието бе дадено с кратко слово от директора на Регионалния исторически музей проф. д-р Николай Ненов, който определи днешния ден като едно ново начало. „Това, което днес си мисля за тази дата е всъщност до каква голяма степен българите са били подготвени за своята свобода“, каза проф. Ненов, посочвайки редица исторически примери. „Виждаме как със свободата на Русе и на България започват да живеят нови поколения, които могат да управляват себе си сами. По този начин българите показват на себе си и на света, че са свободни“, заяви директорът на Регионалния исторически музей. Слово бе произнесено и от кмета Пенчо Милков, който призова да помним, че за нашата свобода са били дадени много човешки животи и тя носи огромна отговорност в себе си. „Свободата е нещо, което можем доброволно да загубим, ако се поддадем на ежедневните трудности или на горещите теми на ежедневието, които могат да ни разединят. Свободата може да бъде гарантирана в нашето единение“, каза кметът Милков.

    За извоюваната свобода бе отслужен и благодарствен молебен от свещеници от Русенската света митрополия. Церемонията завърши с поднасяне на венци и цветя от множество държавни и местни институции, политически партии, училища, патриотични и неправителствени организации, както и от граждани. От Общината бяха подготвили богата празнична програма, включваща рецитали и музикални изпълнения на патриотични песни. На място бе строен и почетен строй от 13-и гвардейски младежки отряд при Общинския младежки дом, а Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев изпълни празнични маршове.

     Сред гостите на събитието бяха редица представители на местната и държавната власт от региона, както и на академичната общност. Сред тях бяха председателят на Общинския съвет академик Христо Белоев, ректорът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ проф. Пламен Кангалов, началникът на Военно окръжие I степен – Русе полковник Васил Петров, заместник-командирът по логистично осигуряване на Военно формирование 32420 майор Васил Славчев, заместник-кметовете Енчо Енчев и Димитър Недев, народните представител Иван Белчев и Златан Златанов, общински съветници и др.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha