Четвъртък, 9 Май 2024

Население и овце в Русе се топят

Население и овце в Русе се топят
Публикация   09:26     19 Фев, 2024 /     Текст и снмка: Румен НИКОЛАЕВ   /     417

Само на няколко места в областта са останали овчи стада, вече бройките агнета от стадото в Кошов за Великден са предплатени

   Преброяването на Статистиката показа, че Русе се топи с около 3000 души годишно и че това за 10 години прави 30 000 души....

  Тази тенденция се констатира и при овцете в района. Това сподели пред Акцент.БГ Йордан Данев, който заедно с брат си в момента отглежда край Кошов малко повече 100 глави.

  Неотдавна само в селото имаше повече от 3000 овце, а сега вече и кокошки няма в дворовете, коментира Йордан.

  Това е положението и в цялата област. Освен това малко стопанство тук, според него все още овце се гледат в Тръстеник и в Щръклево.

  Каква е изкупната цена на овчето мляко Йордан не знае, тъй като никой не желае да го взема, тъй като количеството било малко.

  Затова пък си произвежда сирене. За закупуване обаче трябва да се запише всеки, който желае. Това ще стане от началото на пролетта.

  В момента овцете се агнят. Дългогодишният овчар, който е наследил работата от баща си, очаква и тази година да се родят около 100-на агнета, като за 70 от тях вече, пак по списък, са си намерили купувачи за Великден.

  Цената, на която Йордан ще ги продава, е миналогодишната- 12 лв/кг. живо тегло.

   Спрял се е и развъжда стадото от черноглава плевенска овца. За да може да съществува, единствено и само с барт си обработват около 50 дка земя, от която изхранват овцете. Тези дни ще ги извеждат на паша, тъй като фуражът вече е на привършване.

  Кошовският овчар продължава да се занимава с това, което прави с желание и му носи удовлетворение.... Засега.

  

 

Тагове : овце , Кошов , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още