Сряда, 24 Април 2024

Русе отбеляза 151 години от гибелта на Васил Левски

Русе отбеляза 151 години от гибелта на Васил Левски
Публикация   17:12     18 Фев, 2024 /     akcent.bg   /     376

17-годишният Максим Атанасов от ПГСАГ изпълни стхотворението „Обесването на Васил Левски“.

   Стотици жители и гости на Русе се преклониха пред паметта на Апостола на свободата. На 151-ата годишнина от гибелта на Васил Левски се проведе възпоменателна церемония в града, който според историка д-р Веселина Антонова е посещаван от Дякона около 10 пъти. Сведенията за това са получени от документи на Русенската възрожденска община, съхранявани единствено в Държавния архив в Русе. Инициативата бе организирана от Община Русе и Областната администрация. На събитието присъства и областният управител Данаил Ковачев. „Трябва да признаем на днешния ден, че се срещат  хора, които се кълнат в Левски, но не изпълняват волята му – да пазят истинската свобода и независимост на родината и да подкрепят другите народи, които се борят за своята идентичност. Не бива да се подаваме на фалшиви аргументи, които ни убеждават, че част от патриотизма е преклонението пред неверни и измислени факти и съобразяването с чужди интереси“, каза Ковачев. Той отправи апел към всички да помнят, че съвременният израз на родолюбието е да съхраним и предадем идеала за чиста и свят република, който е цел за всяка демокрацията. „

 Събитието се отбелязва за трети път в града след издигането на паметника на Левски през 2020 година в Парка на възрожденците. Началото на събитието даде началникът на гарнизона и командир на Военно формирование 32420 подполковник Павлин Илиев, който прие почетен караул от гарнизонна и представителен строй от 13-и гвардейски младежки отряд при Общинския младежки дом. Веднага след това водещият на церемонията – актьорът от Драматичния театър Венцислав Петков, рецитира една от любимите на Дякона песни „Все за тебе мисля, мамо“, която според някои изследователи е негова авторска. 17-годишният Максим Атанасов от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия изпълни „Обесването на Васил Левски“. Припомняме, че през 2022 г. той бе сред победителите в конкурса „За да я има България“, организиран от Общинския младежки дом в Русе. Отслужена бе и заупокойна молитва в памет на Васил Левски и благодарствен молебен от свещеници от Русенската света митрополия, а почетен караул от Национално дружество „Традиция“ – Регионален клон „Ангел Кънчев“ бе строен пред Паметника. Слово бе произнесено и от кмета на Община Русе Пенчо Милков, който заяви, че е трудно да се говори пред събрали се българи на днешната дата, стоейки в нозете на мъж, който е казал, че нямаме нужда от думи, а от дела. „Между отдаването на почит към него и възпитаването на децата ни в спомен за него има нещо и това е отговорността на настоящото – на нашето поколение, днес ние сме българите, ние сме общата сила, която трябва да се грижи за България, да продължи тя да се развива, да бъде горда, само ако всеки един от нас има в ума си едно малко тефтерче и носи отговорност за родината“, каза още Милков и призова да бъдем солидарно общество от отговорни българи.

   Церемонията завърши с полагане на венци и цветя от множество държавни и местни институции, политически партии, училища, патриотични и неправителствени организации, както и от граждани. Съгласно държавния протокол част от венците бяха положени от военнослужещи от Военно формирование 42520 в Щръклево.

   Припомняме, че повече от две десетилетия жителите на града чакаха изграждането на паметника на Васил Левски. След много перипетии изграждането на паметника се реализира от инициативен комитет, в който участваха много общественици. Председател на комитета беше Искрен Веселинов. Решението в крайдунавския град да има паметник на Апостола бе взето още през 2014-а като намеренията бяха до края на 2016 година идеята да се реализира. По ред причини обаче това не се случи. В средата на 2017 година бе обявен национален конкурс, в който участваха 11 проектни разработки. Победител не бе избран, но се даде шанс на авторите на три проекта да ги доразвият. Макар и след корекции, нито един от вариантите не получи одобрение. Така се стигна до обявяването на втори национален конкурс, като в началото на декември 2018 година бе определен победителят – екип в състав скулпторът Даниел Кънев и архитект Силвия Славова. Заедно с постамента паметникът е висок 4,20 метра. Средствата за направата му бяха събрани от Национална дарителска кампания, в която се включиха политически партии, държавни и местни институции, както и множество граждани. Изграждането на паметника струва около 150 000 лева, като най-големите дарители бяха Община Русе и инж. Владимир Колев.

   Сред гостите на събитието бяха редица представители на местната и държавната власт от региона, както и на академичната общност. Сред тях бяха председателят на Общинския съвет академик Христо Белоев, ректорът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ проф. Пламен Кангалов, началникът на Военно окръжие I степен – Русе полковник Васил Петров, народните представител Иван Белчев и Златан Златанов, общински съветници и др.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha