Понеделник, 22 Април 2024

Инфлацията се успокоява според статистиката, но куп продукти продължават да поскъпват

Инфлацията се успокоява според статистиката, но куп продукти продължават да поскъпват
Публикация   07:38     16 Фев, 2024 /     akcent.bg   /     326

Не се очаква към май България да отговаря по този критерий на изискването за членство в еврозоната, прогнозата е, че това вече ще е факт към септември

    Очаквано инфлацията и през януари се успокоява, но няколко групи стоки, сред които и храните, продължават да поскъпват. Това показват данните на Националния статистически институт.

   На годишна показа поскъпването е с 3.8%, а в сравнение с декември - с 0.5%. Въпреки успокояването не се очаква към май България да отговаря по този критерий на изискването за членство в еврозоната, прогнозата е, че това вече ще е факт към септември. Затова и неотдавна премиерът Николай Денков обяви, че България ще поиска при оценката на готовността й за еврото този критерий да бъде взет предвид към есента. Според хармонизирания индекс, който ползва Евростат и който ще гледа Европейската комисия, годишната инфлация е по-висока - 4%.

   Статистиката отчита през януари продължаващо повишение на цените при:

жилища, вода, електроенергия, газ и други горива - с 2.2%;

хранителни продукти и безалкохолни напитки - с 1.0%;

образование - с 0.8%;

здравеопазване - с 0.6%;

ресторанти и хотели - с 0.4%.

         По-ниски са цените на стоките и услугите при:

облекло и обувки - с 3.5%;

транспорт - с 1.7%.

   При храните двуцифрено поскъпване има при чушките - с 18.5%, чесъна и праза - с 11.1%, зелето поскъпва през месеца с 9.9%, краставиците - с 8.7%, маслините - със 7.1%, доматите - с 6.1%.

   Поевтиняващите продукти са с по-малки темпове - олиото - с 3.2%, киселото мляко и бирата - с 1.2%, хляб "Добруджа" - 0.9%.

   Най-голямо поскъпване при нехранителните стоки се вижда при държавно регулираните цени - за канализационни услуги - с 20.7%, и са водоснабдяване - с 18.3%, след като Комисията за енергийно и водно регулиране повиши цените на тези услуги от началото на годината за няколко дружества.

   Пощенските услуги и шофьорските курсове са поскъпнали през месеца с 3.5%.

   В това време най-значително поевтиняват международните полети - с 23.6%. По-евтини са газоснабдяването - с 8%, и метанът - с 4.1%. Облеклото и обувките под влиянието на традиционните намаления в магазините през януари поевтиняват съответно с 3.9% и с 2.8%. Масовият бензин А95Н поевтинява с 2.9%.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha