Сряда, 24 Април 2024

Мускат Отонел и мерло са сортовете-първенци, от които се произвежда вино

 Мускат Отонел и мерло са сортовете-първенци, от които се произвежда вино
Публикация   10:15     15 Фев, 2024 /     akcent.bg   /     397

Запазва се тенденцията за производство на все по-малко вино

    Според последните обработени от Министерството на земеделието данни за 2022 г. площите с лозови насаждения в България са малко над 33 хиляди хектара. 61% от тях са заети от червени сортове, а 39% - от бели. Произведеното количество грозде пък е близо 162 хиляди тона, което е с 9% по-малко в сравнение с година по-рано.

  Последните обработени данни на Агенцията по лозата и виното показват, че през 2021 г. в България са произведени над 830 хиляди хектолитра вино, като тенденцията за производство на все по-малко вино се запазва. Само за сравнение през 2015 г. например, количеството е било над 1 милион и 300 хиляди.

    Мускат Отонел и мерло са сортовете-първенци. Първият заема близо 20% от площта засадена с бели сортове, а вторият близо 30% от площта засадена с червени. Въпреки все по-свитото производство, броят на винопроизводителите расте и вече надвишава 350. Появяват се все повече малки изби, които предлагат качествено вино и дори се борят за челната позиция на Балканите, като така създават добра предпоставка за винен туризъм.

  Това обаче не помага на постоянно свиващите се обеми на производството, дължащи се, според експерти, на все по-малкото площи с лоза у нас, голяма част от които вече и доста стари.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha