Четвъртък, 9 Май 2024

Свинекомплекс ,,Голямо Враново,, с почетна грамота ,,Дарител на годината,, за 2023 г. от Националната библиотека

Свинекомплекс ,,Голямо Враново,, с почетна грамота ,,Дарител на годината,,  за 2023 г. от Националната библиотека
Публикация   07:10     14 Фев, 2024 /     akcent.bg   /     1398

Призът е в категория "Произведения на изкуството"

 Тази година имаше над 300 дарения в различни форми на стойност почти 111 хиляди лева във всевъзможни форми. Така откри шестите почетни награди „Дарител на годината“ за 2023 година директорът на Националната библиотека Красимира Александрова.

 Събитието се проведе в емблематичната сграда „Св, св. Кирил и Методий“, а залата беше препълнена  с очакващите да получат наградите, техни приятели и още  много ерудирани хора.

   След встъпителното представяне стартира и самото награждаване.

Чакащите за плакета бяха разделени в различни категории, като бяха отличени 24 дарители и партньори на Националната библиотека.

  Изп. директор на Свинекомплекс "Голямо Враново" Вихрен Димитров получи  лично от директора на библиотеката Красимира Александрова Почетна грамота "Дарител на годината 2023" в категорията "Произведения на изкуството" за принос към Националната бибилиотека "Св. св. Кирил и Методий". и картина.

     Сред наградените бяха физикът Константин Чипев, който е потомък на Министър-председателя Константин Стоилов. Той влезе в категорията „Художествено наследство“

    Неговото изказване, когато взе плакета  беше „Дарявайте и продължавайте да го правите“. Той е дарил 50 копия от книга на библиотеката.

   В същата категория плакет взе Къдринка Къдринова, заместник-председател на Сдружението на испаноговорящите журналисти в България . Тя е направила  дарение на четири броя от испанския вестник „La Ilustración Española y Americana.  Получила ги е от 80-годишен  кубинец, който е посетил България. Във вестниците е имало рисунки на испански художник.

   В категория „Книгите на дарителите“ плакет взе Иванка Райнова. Това с, което е помогнала на библиотеката е 9 научни монографии от страните Германия и Австрия. Тя не присъстваше на церемонията, тъй като не беше в страната, но беше записала видео за благодарност. На него каза, че ще продължи да дарява, като едно от нещата, които мисли да подари на библиотеката е архив, притежаван дядо й

   В „Принос на фонда“ влезе Янко Йорданов- посланик на Нигерия с видео от Абуджа. Той има намерение да разшири контактите между хората. Разказа за открития благодарение на него кът на литературата в Абуджа. Наградата взеха неговите двама сина.

„Дарение на българските документи“ за научнопопулярна литература взе авторът Димитър Димитров, който благодари на всички за приза.

   Приз в категория за „Книгоиздаване“ получи известно издателство. Те са дарили 13 заглавия в 56 екземпляра.

    Плакет в категорията „Осинови книга“ взеха деца от столичното 10 СОУ, които са дарили буквар от 1862 година. Наградата взе директорът на училището. „Даряването на книги е пътят към знанието“, каза тя.

   Още една награда в тази категория взеха деца от Шумен за инициативата „Чети и дари“. В нея ученици четат книги, които са извън образователната програма.

   Категория „Медийно партньорство“ взеха БТА с директор Кирил Вълчев. Беше връчена от доц. Доктор Красимира Александрова, а беше получена от Евгения Друмева. Друмева разказва за техният архив, който има над 5 милиона страници

    Приза БТА раздели с Георги Митов репортер от бТВ радио „Дарителството е живо и ще продължава да живее“, каза той

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha