Разследването по казуса с Нотариуса трябва да стигне до върховете в съдебната власт

Разследването по казуса с Нотариуса трябва да стигне до върховете в съдебната власт
Публикация   06:50     15 Фев, 2024 /     akcent.bg   /     664

   Ветото на президента върху промените, с които се връща пленумът на ВСС, влязоха в парламента - първо в Комисията по правни въпроси.

   За мотивите на държавния глава да върне законопроекта и за развитието на казуса с Мартин Божанов – Нотариуса коментира Иван Брегов – правен експерт от Института за пазарна икономика.

   „Аз мисля, че големият проблем няма да бъде този текст, който възкресява за кратко Пленума на ВСС, защото той най-вероятно ще бъде съборен от Конституционния съд, ако той бъде сезиран след потенциалното преодоляване на ветото. По-голям проблем би имало с правомощията, които се възлагат на главния прокурор и неговите заместници“, смята правният експерт.

Дали това мнозинство ще издържи да уреди по един подобаващ начин правомощията на ВСС и Висшия прокурорски съвет, дали ще се допуснат смесените състави на съдии от ВКС и ВАС при обжалване на актовете на прокурорския и съдебния съвет – това са фундаменталните въпроси. Може би трябва депутатите да се вслушат за кратко във ветото на президента Радев и да потърсят друго разрешение през Закона за публичните финанси и Закона за държавния бюджет“, допълни той.

   Благодарение на Антикорупционния фонд и Николай Стайков научихме, че част от телефоните, които съдържат чувствителна информация, която може да разкрие доста данни по едно потенциално наказателно производство по казуса с Мартин Божанов – Нотариуса, липсват. И това е въпрос, на който отговори дължат и МВР, и прокуратурата.  Иван Брегов

   „Научихме и че един смел български съдия, в лицето на Владислава Цариградска, не е получил необходимото съдействие за образуването на наказателно производство в прокуратурата и затова някой трябва да носи отговорност“, посочи правният експерт.

  „Може би ако това разследване стигне до по-високи върхове, отвъд някои кадри на Софийската районна прокуратура, може да има свързани лица и във Висшия съдебен съвет, и в Инспектората. Да се надяваме, че това разследване може да стигне и до по-висшите етажи, а не да остане само на по-ниското ниво в СРП“, допълни Брегов.

  „Тази мрежа е завладяла и прокуратурата, и съда. Това е паралелната българска държава. Друг въпрос е дали заплахите ги получават тези прокурори и съдии, които се противопоставят на паралелната държава или тези, които са близки до тези кръгове, защото знаем, че професионалният етос и в съда, и в прокуратурата, далеч не сред всички е толкова висок и има доста „услужливи“, които са склонни и да пипат, и да правят услуги, и да работят в разрез с етичните и със законовите правила. Очевидно в някакъв момент има прочистване сред редиците на послушните и не е ясно кой ще изгори. Така че може взаимно там да текат някакви процеси, които ние не можем да проследи, защото те не са на повърхността“, коментира още той.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha