АИКБ: Пазарът на труда има нужда от инженери

АИКБ: Пазарът на труда има нужда от инженери
Публикация   06:46     15 Фев, 2024 /     akcent.bg   /     750

Всички искат да бъдат началници, но на практика това е специалността, в която завършилите висше образование се реализират най-малко

   Остра нужда от инженерни кадри има на пазара на труда. Това каза Росица Стелиянова от Асоциацията на индустриалния капитал в България. По думите ѝ, в университетите се обучават студенти по специалности, които не се търсят и реализацията на някои от тях е почти нулева.

  „Най-елементарна проверка: влизайки в сайтовете за търсене на работа, ще видите, че над 60% се търсят инженери, специалисти в областта на информационните и комуникационните технологии и някои специфични професии – математиците също се търсят. Около 400 са местата за математици – почти на 100% те се реализират. Химици, физици – въобще, тези, които са в областта на природо-математическите науки“, посочи Стелиянова.

   „За сметка на това обаче, ако погледнем план приема, имаме най-много бройки, разкрити в областта на икономиката и администрация и управление. Да, икономисти ни трябват – ние там очакваме по-скоро плавно да се намали план приемът, да стигне до едно ниво, което е необходимо за българската икономика. Защото без икономисти не може. Но администрация и управление – там ние настояваме за нулев план прием“, посочи тя.

   Всички искат да бъдат началници, но на практика това е специалността, в която завършилите висше образование се реализират най-малко, уточни представителят на АИКБ.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha