Кметовете на Пиргово и на община Иваново посрещнаха на Зарезан местни и гости на лозята на Емил Стоянов

Кметовете на Пиргово и на община Иваново посрещнаха на Зарезан местни и гости на лозята на Емил Стоянов
Публикация   16:44     14 Фев, 2024 /     akcent.bg   /     449

Общинският кмет Георги Миланов се беше погрижил за доброто настроение на празнуващите с участието на дует Шик

   Областният управител на Русе Данаил Ковачев и заместникът му Георги Георгиев участваха в ритуал по зарязване на лозя в Ивановското село Пиргово. Самото зарязване се състоя в лозовите масиви на Емил Стоянов, който тази година бе избран за най-добър стопанин, а неговият служител Димитър Бригов бе обявен за цар на лозята. По традиция празникът, посветен на Св. Трифон Апамейски, започна в центъра на селото с богата фолклорна програма. „Русенският регион е сред символите на лозарството и винарството в страната. Нека виното, което се произвежда тук, да е винаги олицетворение на любовта и надеждата. Празници като днешния ни напомнят както за силата на родните традиции, така и за красотата на нашата природа и щедростта на българската земя“, каза Ковачев в обръщението си към жителите на Пиргово. Той им пожела здраве, късмет и благополучие, домовете им да бъдат изпълнени със щастие и веселие, а годината да бъде плодородна и работата на лозарите и винарите да е спорна. Областният управител подчерта, че произведеното вино от гроздето в района на Иваново е национално известно и винаги давано като пример за качествена продукция.

   Ковачев благодари на кмета на община Иваново Георги Миланов и кмета на Пиргово Николай Караиванов за професионализма и положените усилия за реализирането на редица разнообразни инициативи и проекти в подкрепа на жителите на община Иваново.

   От своя страна Караиванов сподели, че днешният празник продължава да ни вълнува със своята цветна палитра от емоции. „Нека славим и почитаме своята земя, която се отплаща за труда ни с обилен плод, носейки надежда за берекет и спорна година“, каза кметът на Пиргово. Той пожела на всички от селото богата и качествена реколта, плодородни години, бъчвите да се пълнят с омайно вино,  трудът да е спорен и винаги да са заобиколени от добри и верни и приятели. „Поздравявам тези, които въпреки трудностите, са избрали да продължат традициите на старите майстори, за да не се прекъсва връзката с поминъка на нашите деди“, заяви Николай Караиванов.

   Празникът не премина и без провеждането на конкурса за най-добро пирговско вино. Отличени бяха шестима винари, а журито бе в състав Ивайло Кьосев и Георги Бодуров. Председател на почетната комисия бе кметът Николай Караиванов. В категорията за най-добро червено вино първи стана Станчо Цанков, а след него се наредиха Димитър Милев и Величка Стоянова. Първото място за най-пивко бяло вино бе присъдено на Димитър Милев. Втори и трети станаха Васил Балтаджиев и Добромир Камарашев.

   Лозовите масиви в землището на Емил Стоянов са разположени на площ от 350 декара, като те са създадени в периода от 2008 до 2015 година. Предимно се отглеждат сортовете „Мускат Отонел“, „Пино Шардоне“ и „Мерло“. В нормално стопанска година добивът от декар е по около 1000 – 1100 кг. Отслужен бе и молебен от страна на отец Драгомир от Русенската света митрополия. И тази година празникът стана възможен благодарение на личната подкрепа на кмета на Община Иванова Георги Миланов, както и на земеделските производители от селото.

   Празникът приключи с концерт на дует „Шик“, а преди това за доброто настроение на всички се погрижи формация „Север“ със солист Виляна Бойчева.

   Сред официалните гости на събитието бяха директорите Областна дирекция „Земеделие“ в Русе Владимир Тедески и на Регионална дирекция „Автомобилна администрация“ Венцислав Шахънов, а също и началникът на Районното управление – Две могили при ОДМВР – Русе главен инспектор Петър Ванев.

 

 

Тагове : Зарезан , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha