Кога лихвите на централните банки ще тръгнат надолу?

Кога лихвите на централните банки ще тръгнат надолу?
Публикация   07:39     14 Фев, 2024 /     akcent.bg   /     604

Пониженията, които очаквам да бъдат предприети, са в диапазона между 0,25 и 0,50 пр.п., коментира финансовият анализатор Десислава Николова

   Инфлация, геополитическа нестабилност, енергийна криза – това са малка част от данните, към които централните банкери за вперили поглед в момента. Цикълът на повишаване на лихвените проценти достигна своя пик, като сега всички пазарни участници очакват да започне намаляване на показателя от страна на Фед и ЕЦБ. Неясна обаче е перспективата кога ще започне намаляването на лихвите и това тласка инвеститорите към още по-задълбочена оценка на макроикономическата статистика и корпоративните новини.

   На първото си заседание за паричната политика през 2024 г. Фед оправда очакванията на анализаторите и запази основните лихвени проценти на настоящето им ниво. Това е стратегия, която централната банка обяви още миналата година – запазване на лихвения процент по-висок за по-дълго време. Така Фeдepaлният peзepв oпoвecти, чe зaпaзвa нивото на показателя oт 5,25 дo 5,5% cлeд няĸoлĸo мeceцa зaбaвянe тeмпa нa инфлaциятa.
 
   Председателят на Фед Джером Пауъл заяви в специално интервю, че Федералният резерв на САЩ вероятно няма да се чувства достатъчно комфортно с инфлацията до следващото си заседание през март, за да намали лихвените проценти. Тази консервативна позиция попари очакванията на редица анализатори за първо намаление през март.

  Според Пауъл намаляването на лихвените проценти вероятно ще започне в някакъв момент тази година, но всичко зависи от ключови данни, сред които и статистиката за пазара на труда.

   Изявленията на Пауъл попариха очакванията на търговците, които се надяваха централната банка да намали лихвите по-рано. Реакцията на пазарите беше бърза, а именно акциите на Уолстрийт поевтиняха след изявлението. Европейските пазари също реагираха, макар и с по-спокойни темпове.

  "По всичко личи, че основните лихвени проценти на Федералния резерв и Европейската централна банка  са достигнали върховите си нива в настоящия цикъл на затягане на паричната политика. Видяхме, че през последните няколко месеца на няколко заседания на централните банки не се взе решение те да бъдат променяни в която и да е посока. Това означава, че те изчакват, за да видят още по-добри данни за инфлацията. Инфлацията в еврозоната по последни данни за януари е 2,8% (при таргетиран размер от 2%)", каза финансовият анализатор Десислава Николова от MoitePari.bg в интервю за Bloombergtv.bg.

   "В началото на годината експертите от Fitch Ratings прогнозираха, че трите централни банки ще понижат основните ли лихви с 0,75% в края на 2024 г., в резултат на което горната граница на лихвения диапазон на Фед ще спадне до 4,75% годишно, основната лихва на ЕЦБ - до 3,75%, а на Английската централна банка - до 4,5%".

   "Аз също мисля, че ако не възникнат конкретни обстоятелства или събития, например нови военни конфликти, застрашаващи цените на енергийните ресурси и при запазване на сегашната ситуация, може да станем свидетели на понижаване на основните лихви най-рано в края на тази година. Пониженията, които очаквам да бъдат предприети са в диапазона между 0,25 и 0,50 пр.п. Тоест не очаквам централните банки да водят рязка политика свързана с контролът върху паричното предлагане. Това разбира се определя от това дали европейската икономика е в рецесия и колко тежка е тя. Данните на Евростат сочат, че европейската икономика е избегнала рецесията, рисковете обаче остават. Всички видяхме колко упорита и трайна е борбата с високата инфлация и повишаването на лихвите работи, но бързият растеж на заплатите и по-ниската производителност поддържат ценовият натиск висок. Остават също така рисковете, свързани с геполитическото напрежение, които могат да повишат цените отново"
, допълни Николова.

   Понижения се очакват и от страна на ЕЦБ, която донякъде следва темпа на Фед. Лихвеният процент в Европа може да тръгне надолу още през пролетта, но стегнатият подход на централната банка ще зависи от данните. Самата Кристин Лагард заяви в края на януари,че е твърде рано е да се обсъжда намаляване на лихвите.

   Вероятността за лихвени понижения засилва оптимизма на пазарите. Заявките са, че предстоят три лихвени понижения през годината - вероятно с по четвърт процентен пункт.


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha