94 452 българи са си сменили ЕГН

 94 452 българи са си сменили ЕГН
Публикация   07:39     13 Фев, 2024 /     akcent.bg   /     318

Справка на ГРАО показва, че кашата около Мартин Божанов е пълна

   Не само разстреляният Мартин Божанов-Нотариуса, но и още 94 452 българи са със сменен ЕГН. Това разкри Главна дирекция ГРАО в МРРБ.

   Преди това темата бе отворена от самия регионален министър Андрей Цеков пред журналисти в Смолян. Той обяви очаква да получи доклада от проверката, която трябва да установи кой и защо е сменил иначе уникалния Единен граждански номер на Божанов, но отбеляза, че смяната не е необичайна новина.

   "Това, което аз зная, без да съм получил доклада, че въпросният ЕГН е бил променен 1999 или 2000 г. Не е необичайна новина, че има хора с променен ЕГН. По данни, с които аз разполагам, такива са над 70 000 в България. Промяната на ЕГН става чрез съдебен акт и по реда на охранителните производства за установяване на факти по ГПК. За съжаление този тип искови производства, особено в годините преди присъединяването на България към ЕС, беше използван основно за преодоляване на черни печати в паспортите за хора, които работеха нелегално", обяви Цеков, цитиран от БНР. "Най-вероятно проверката в МРРБ ще установи наличието на подобен съдебен акт. Оттам нататък ще трябва да се види кой е този съд и на базата на какви доказателства е постановил тази промяна", добави той.

  Вечерта подчинената му дирекция ГРАО обяви, че в Регистър на населението – Национална база данни „Население“, има запис за още повече хора - 94 452 лица са с коригиран ЕГН (сменен ЕГН на лицето) към 09.02.2024 г.

   МВР-шефът Калин Стоянов обяви, че СДВР е влязла в Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) преди обяд в понеделник, за да провери кой, как и на какво основание е извършил смяна на фамилното име и на последните пет цифри от ЕГН на Мартин Божанов. 


    Проверката на ГРАО показва пълна каша с ЕГН на Мартин Божанов-Нотариуса

   Кашата с ЕГН на Мартин Божанов-Нотариуса е пълна. Това става ясно от съобщение на МРРБ.
По акт за раждане Мартин Ангелов Божанов е роден на 21 март 1973 г. В Акта му за раждане е записано, че съобщението до общината е от 22 март 1973 г., пишат от ГРАО.

   "Лицата, родени през 1973 г., не са получавали автоматично ЕГН. Системата с ЕГН е въведена през 1977 г. в Народна Република България. Тогава анкетьори са минавали по домовете, за да събират информация за българските граждани с цел създаване на Единни граждански номера. По-късно е констатирано, че при тази първична анкета са допуснати грешки", посочват оттам.

   Съгласно електронния регистър на населението – Национална база данни „Население“ до 01.03.1999 г. Мартин Божанов е бил с ЕГН 730322ХХХХ, след което ЕГН му е променен на ЕГН 730321ХХХХ. Няма данни името (собствено, бащино или фамилно) на лицето да е променяно.

   ЕГН се състои от десет цифри. Първите шест цифри показват датата на раждане на лицето, деветата цифра обозначава пола на лицето – тя е четна за мъж и нечетна за жена. При смяна на ЕГН последните 4 цифри са контролни и се сменят служебно. Това е причината последните 5 цифри от ЕГН на Мартин Ангелов Божанов да са променени, обясняват от ГРАО.

   В хода на настоящата проверка обаче било установено, че още през 1992 г. в актовете по гражданско състояние във връзка със сключен граждански брак и раждането на наследник, Мартин Ангелов Божанов е записан с ЕГН 730321ХХХХ. Лицето има сключени общо 4 граждански брака и регистрирани 3 развода с ЕГН 730321ХХХХ.

   Тук объркването е пълно, като се има предвид, че хем лицето е било с ЕГН 730322ХХХХ до 01.03.1999 г, хем е било записано с новия си ЕГН 730321ХХХХ още през 1992 г. и очевидно се е женило няколко пъти с въпросния нов номер.

   Изрично се посочва ГД ГРАО не разполага със съдебно решение с мотиви за промяна на ЕГН на Мартин Божанов.

   В съобщението се прави опит да се прехвърли всичко на общинската администрация. Изрично се посочва, че "оригиналите на актовете по гражданско състояние се съхраняват 130 г. в актовите книги в общинските администрации".

   Изрично се натъртва, че към момента служители на МВР не са извършвали проверка на място в ГД ГРАО по изясняване на наличната фактология за Мартин Божанов.

 

Тагове : ГРАО , ЕГН , справка ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha