Неделя, 28 Април 2024

Стагнацията - все по-близо до Европа

Стагнацията - все по-близо до Европа
Публикация   07:33     13 Фев, 2024 /     akcent.bg   /     376

Предвижда се инфлация в САЩ от едва 2,2% през 2024 г. и 2% през 2025 г., която е сред най-ниските в страните от Г-7

   Според прогнозата на експертите по кредитно застраховане от "Кофас" растежът на световната икономика ще се забави за трета поредна година, стигайки до 2,2% през 2024 г. спрямо 2,6% през 2023 г. Макар че за САЩ „мекото приземяване“ изглежда е в ход, през първата половина на 2024 г. икономическата активност най-вероятно ще продължи да се отслабва в резултат от по-ниските разходи на домакинствата. Китай също губи инерция, тъй като възстановяването на потреблението остава несигурно, а опасенията за корекция на пазара на недвижимите имоти, разрешаването на проблема с дълговете на местните власти и дефлационният натиск продължават да натежават върху частните инвестиции и потребителските нагласи. Това коментира Ивета Томева, Investor.bg в предаването „В развитие“.

    Колкото до Европа – очаква се през първата половина на годината тя да претърпи стагнация или състояние близко до нея, се посочва в прогнозите.

   По отношение на инфлацията според експертите предизвикателството за 2024 г. ще бъде да се провери дали затягането на паричната политика, което е в ход от 18 месеца, е достатъчно, за да се върне и задържи инфлацията на 2%.

   В Европа основният инфлационен натиск, който все още е над 2%, не следва да позволи на Европейската централна банка и на Английската централна банка да започнат разхлабване на паричната политика преди лятото на 2024 г.

   На фона на тези мрачни икономически прогнози за началото на 2024 г., Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) прогнозира, че инфлацията ще се забави до целевите нива в повечето страни от Г-20 до края на 2025 г. и заяви, че очаква централните банки да могат да започнат да понижават лихвите по-скоро, отколкото сочеха предишните ѝ прогнози за икономиката, публикувани през ноември.

   Организацията, която публикува прогнозите си в понеделник, предвижда инфлация в САЩ от едва 2,2% през 2024 г. и 2% през 2025 г., която е сред най-ниските в страните от Г-7. Базираната в Париж организация заяви, че само в Италия ръстът на цените ще бъде по-малък тази година.

   В същото време Великобритания ще бъде обременена с най-високата инфлация сред страните от Г-7 от 2,8% тази година.

   По-отношение на растежа от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие очакват ръст от 2,9% през 2024 г., който е малко по-бърз от заложения в предишните прогнози.

   Въпреки това ОИСР предупреди, че политиките „ще останат ограничителни за известно време“ и допълни, че ръководителите на централните банки не бива да връщат лихвите на почти нулевите им нива преди пандемията

   От коментарите на централните банкери на Стария континент от миналата седмица стана ясно, че те също не успяват да стигнат до консенсус как точно да започнат с разхлабването на паричната си политика. В момента те обмислят дали да започнат със съкращенията през април, или през юни, но трябва да планират и размера на съкращенията, с какво темпо да продължат, и към какво ниво на разходите по заемите се стремят.

По-голямата група, която включва гуверньора Кристин Лагард и главния икономист Филип Лейн, посочи юни като по-вероятен вариант вместо април.  

Новият гуверньор на Турската централна банка за Фатих Карахан заяви, че паричната политика може да бъде затегната допълнително след поредицата от агресивни лихвени повишения, започнала при предшественичката му Хафизе Гайе Еркан. Той посочи, че това ще се случи ако инфлационните очаквания, държавните разходи, данъчната политика, заплатите и частното потребление се отклонят сериозно от очакванията им.

   На статистическия фронт в САЩ резултатите бяха положителни, тъй като стана ясно, че търговският дефицит на САЩ се е свил най-сериозно от 14 години насам миналата година до 773,4 млрд. долара на годишна база от рекордните си нива през 2022 г. Това е допринесло и за растежа на брутния вътрешен продукт и е добра новина за растежа в САЩ, тъй като от третото тримесечие на 2020 г. до началото на 2022 г. търговията води до спад на БВП на страната.

Вече около две трети от компаниите в състава на индекса S&P 500 обявиха финансовите си отчети, а данни на компанията зад Лондонската фондова борса LSEG показват, че 81% от компаниите надминават оценките си за печалба спрямо 76% средно при предишните четири сезона на отчетите.

   През изминалата седмица проследихме резултатите на китайската Alibaba Group Holding, която не успя да изпълни прогнозите на анализаторите за приходите си за третото тримесечие, засегната от лошата среда за търговия на дребно и колебливото икономическо възстановяване.

От друга страна Walt Disney надхвърли с лекота очакванията на Wall Street с последния си тримесечен отчет и представи благоприятни за акционерите новини, включително програма за обратно изкупуване на стойност 3 млрд. долара и увеличение на дивидента с 50%.

 


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още