Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски обяви пред журналисти, че десните прекаляват с желанията си за постове и предупреди, че това може да доведе до предсрочни парламентарни избори. Като проблем за сглобката в момента се очертава при кого да отиде поста на външен министър. „Това министерство трябва ясно да се каже, че е на ГЕРБ. Тук е просто прекомерното желание на ПП-ДБ да вземат още едно министерство. Те ако вземат още едно министерство, са взели всичко? Какъв е смисълът от тази ротация?“, каза Пеевски.

  Според него е нужно да се запазят парламента и правителството, защото са стабилни и евроатлантически ориентирани. Но смята, че амбицията на десните премиерът Николай Денков да оглави МВнР след ротацията може да доведе до политическа криза и нови избори за депутати.

   "Просто трябва да се направи следното – да се изпълни договорката, г-н Денков да си отиде в образователното министерство, а ГЕРБ да решат кой искат да бъде в Министерство на външните работи. Нещата, колеги, аз виждам в медиите, че ПП-ДБ се опитват да ги изопачат. Няма никаква претенция от ГЕРБ да вземе министерството. Това министерство, колеги, трябва ясно да се каже, че е на ГЕРБ и ГЕРБ могат да решат какво да се случва", посочи той и допълни, че "тук е просто непрекомерното желание на ПП-ДБ да вземат още едно министерство", предаде БГНЕС.

          ПП: Разговорите за новия кабинет да продължат

   Разговорите за новия състав на кабинета трябва да продължат. Нека успокоим всички, че ще има правителство в този формат след 6 март. Това каза пред БТА от своя страна съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, който беше гост на първия маскараден фестивал "Джамала" в Кюстендил.

   "Ние ще изпълним нашите обещания, че ще подкрепим Мария Габриел, и наистина вярваме, че ротацията трябва да е огледална - Мария Габриел да е с най-високия пост в държавата – премиер, а акад. Николай Денков да стане външен министър. Тази ротация ще даде възможност не само сега, но и за следващи ротации да имаме един и същи отбор и за външната, и за вътрешната политика, което мисля, че е важно за България", каза Петков.

   Той посочи, че до 6 март ще се чуват различни знаци, но според него това искане е адекватно. Ако ГЕРБ имат други претенции за другите министри, трябва да го да кажат. "Трябва да си кажем честно, че министърът на МВР е към тях, въпреки че твърдят, че те нямат никакви министри", каза още Петков. Той посочи, че стабилността е важна за България, а като бивш премиер смята, че съвместяването на този пост с министерската работа е почти невъзможно.

   Сигурен съм, че няма смисъл да се вкара нов човек в ролята на външен министър, защото външната политиката трябва да носи продължителност и отборност. Мария Габриел и Николай Денков работят добре и затова вярвам, че това ще е най-разумното решение", допълни той.