Понеделник, 17 Юни 2024

Община Русе се включи в инициатива за навременното отговорно родителство и активния начин на живот

Община Русе се включи в инициатива за навременното отговорно родителство и активния начин на живот
Публикация   11 Фев, 2024   /     akcent.bg   /     291

   В залата на Общинския младежкия дом се състоя инициативата „Младите българи – архитекти на промяната“. Кампанията се провежда от Фондация „Искам бебе“ и в нея се включиха членове на Младежкия парламент и Българския младежки червен кръст. Събитието премина с подкрепата на Община Русе и бе открито от заместник-кмета Енчо Енчев.

   „Нека всичко научено днес да достигне чрез вас до повече млади хора – ваши съученици и приятели, за да можем съвместно да разширим знанията за израстването на едно здраво и социално активно поколение“, обърна се към младите хора заместник – кметът. Той добави, че Община Русе е направила сериозни крачки за подпомагането на семейни двойки с репродуктивни проблеми да получат шанс за собствено дете, като само за 2023 г. са финансирани 50 семейства по Общинска програма „Асистирана репродукция“.

   Семинарът предостави на участниците възможността да се запознаят със съвременни теми, засягащи техните здравни и социални аспекти като сексуално и репродуктивно здраве, изчерпване на яйчниковия резерв, устойчиви партньорства и контрацепция, важността за здравословно хранене и активен начин на живот. В образователната лекция се включиха екипът на Фондация „Искам бебе“ с ръководител Радина Велчева, акушер-гинекологът д-р Александър Кобаков, преподавателят от РУ „Ангел Кънчев“ гл. ас. д-р Камен Симеонов, специалистът в областта на здравословното хранене към РЗИ д-р Светлана Моминска и клиничният  психолог Катя Иванова – Симеонова.

   Събитието завърши с активна дискусия, по време на която младежите задаваха въпроси и обменяха идеи.

   Повече от 17 години Фондация „Искам бебе“ работи в помощ на двойките с репродуктивни проблеми, като до този момент са изградили доброволчески мрежи в над 45 града от страната. Благодарение на активната им работа с Министерството на здравеопазването, местната власт и социално отговорни организации в България има родени над 20 000 желани деца.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha