Неделя, 28 Април 2024

Българската отбранителна индустрия ,,прегрява“, сега е времето за иновации

Българската отбранителна индустрия ,,прегрява“, сега е времето за иновации
Публикация   06:53     09 Фев, 2024 /     akcent.bg   /     252

Европейският фонд за отбрана и програми на НАТО могат да са от помощ на български компании

Европа трябва да навакса изоставането си в отбранителното производство и въвеждането на иновации. Войната на Русия в Украйна показва сериозна промяна в начина на използване на въоръжението, с бързо навлизане на нови и отпадане на стари системи.  Това коментира Тошко Пунчев, директор "Отбранителни решения" в "Бианор Сървисиз", в предаването "Бизнес старт".

    "Войната в Украйна се води с "микс от стандартните оръжейни системи от Втората световна война и множество новости, които неочаквано придобиха масово използване - дронове, заглушаване. Много от дроновете, които се ползваха до преди година, вече не се ползват, защото радиоелектронното противодействие е изключително ефективно. Този микс от артилерия, дронове, заглушаване, радиоелектронна борба е много странен за мен."

   Бъдещето на отбранителната индустрия в ЕС и НАТО ще зависи от иновациите, но се налага и разширяване на съществуващите производства и мощности заради Украйна. Това е било едно от основните послания на проведената във вторник в София конференция „Нарастващи нужди от подкрепа на отбранителната индустрия и възможности за иновации“, каза Пунчев. На конференцията са били описани възможностите за това от страна на НАТО, ЕС и българското правителство.

   "Основната цел на увеличените бюджети е трансформирането на отбраната на национални и наднационално ниво към цели, които се предвижда да бъдат постижими след десет години."

   Европейският фонд за отбрана и програми на НАТО могат да са от помощ на български компании, които  искат да се развиват в сектора.

   "Размерът на фирмите в България и тяхната ориентираност към иновации не е много висока", каза Пунчев. Компаниите страдат от липса на кадри и информация за подпомагащи програми, добави той. Европейските програми изискват участието на поне три държави и поне 30% участие на малки и средни предприятия, което може да е като "катапулт" за по-малки български фирми.

  "Бианор Сървисиз" в момента развива три нови проекта в областта на отбраната, всеки от който е на различен етап. Единият е полигон за противодействие на кибератаки, а проектът за радиоелектронно противодействие е за устройство, което може да се монтира на изтребители и дронове.

   "Третият проект е за обучение по оскъдни данни за бързо адаптиране на системи, базирани на изкуствен интелект. Това е много характерно за военната област, където имате оскъдни данни в реална бойна обстановка и трябва да вземете решение."

Войната в Украйна започна неочаквано и се изчерпаха всички запаси от множество страни, като компаниите в България имат поръчки за следващите няколко години, коментира Пунчев.

   "Необходимостта от попълване на запасите води до прегряване на класическата отбранителна промишленост и резервиране на капацитет за две три години напред."



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още