Приключи и втората среща на протестиращите земеделци с правителството, предава БНТ. Протестите продължават. Има консенсус по някои от точките. До петък протестната активност остава.

    Без консенсус приключи срещата на земеделските производители с властта, на която те трябваше да обсъдят предложения от кабинета "Денков" меморандум. Заявиха, че протестите им продължават поне до петък, когато ще има и нови преговори. Преди срещата се стигна до напрежение и разделение между различните аграрни камари.

   Аграрният сектор се раздели на две. Представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите и Националната овцевъдна асоциация излязоха пред медиите и заявиха, че все още не са се срещнали с премиера Николай Денков и земеделския министър Кирил Вътев.

   Причина за това е, че част от другите фермери, които искаха оставката на земеделския министър и първи излязоха на протест пред МЗХ в понеделник имат политически искания. Илия Проданов и Симеон Караколев се разграничиха от тези искания.

   „Тези хора имат чисто политически искания и ние поискахме да се разграничим от тях. Казахме на министър-председателя, че ще изчакаме да си приключи срещата с тези хора, които явно имат политически искания, в момента имат и заместник-министър в министерството. Нямам мандат да седна с тях на една маса, затова решението беше да излезем”, заяви председателят на НАЗ Илия Проданов.

   „Не знам защо някой реши, че може да дели земеделските производители, разделени са асоциациите, но не са разделени земеделците. Не виждам и разделение в исканията, а в това кой да каже исканията“, каза Преслав Борисов от Български фермерски съюз и посочи, че е получил обиди от страна на представителите на зърнопроизводителите.

  Втори на среща влязоха от Българската аграрна камара. Властта и земеделците са се споразумели за подпомагането със 150 млн. за секторите месо, мляко, плодове и зеленчуци, мед, маслодайна роза, тютюн и
винени лозя, съобщиха от Министерския съвет. Консенсус не е постигнат по финансовата част на меморандума.

   Така по време на срещата различните земеделски организации отказаха да седнат заедно на масата, но заявиха, че стачната готовност остава в сила.