Събота, 27 Април 2024

Протестиращите на Дунав мост настояват за законодателни промени, които да дадат дългосрочна перспектива за развитие

Протестиращите на Дунав мост настояват за законодателни промени, които да дадат дългосрочна перспектива за развитие
Публикация   14:08     07 Фев, 2024 /     akcent.bg   /     301

Снимки" Румен НИКОЛАЕВ

 Петгодишният Ивайло наблюдава как се излива сурово мляко на пътя. Родителите на детето отглеждат биволи в Церовец и са съпричастни с протеста, тъй като и за тяхното мляко няма пазар, както и цена.

   Земеделски производители блокираха "Дунав мост" при Русе и разляха цистерна с мляко. Те организираха шествие със земеделски машини в района на граничния пункт. 

   "Протестите продължават, защото няма яснота какво ще ни предложат на срещата днес. Исканията ни остават същите. Днес протестът ще продължи до 13:00 часа. Правим всичко възможно да не пречим на останалите граждани, но това е единственият начин да ни чуят", каза Милен Коев, председател на районния съюз на фермерите "Дунавско зърно".

   Синан Вейсал - представител на браншова камара "Плодове и зеленчуци", заяви, че проблемът от една страна са прекалено големите разходи, а от друга страна - липсата на достъп до пазара. 

   "Нашата държава няма политика нашият производител да си предлага стоката на нашия потребител", каза Вейсал. 

 

   Деан Тодоров - съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, заяви, че от сектора протестират и подкрепят общите искания. "Ако говорим за сектор животновъдство, настояваме ставките по т.нар. "украинска помощ" да бъдат на същата стойност, както бяха през миналата година. За момента няма осигурен пълен бюджет. Настояваме и за законодателни промени, които да дадат дългосрочна перспектива в нашия сектор", обясни Тодоров. 

   Той заяви, че е грехота да се разлее млякото на пътя, но "не е ли грехота животновъдите да не са получавали средствата си от преработватели и други търговци за период от шест месеца и година". 

   Тодоров каза още, че в страната има много малко животни. "Ако през 1989 година е имало 12 млн. овце и кози, в момента те са под 800 000. България не може да изхрани собствения си народ с продукцията, която имаме", каза Тодоров. 

Тагове : протест , мляко , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още