Ректорите предлагат стипендии за някои, а не безплатно висше за всички

Ректорите предлагат стипендии за някои, а не безплатно висше за всички
Публикация   13:23     07 Фев, 2024 /     akcent.bg   /     639

Бизнесът иска орязване на приема за студенти с близо 15 000, да се наблегне на търсените професии

   Безплатното висше за всички не е социална мярка, правилното решение е стимулиране със стипендии. Това се казва в становище на Съвета на ректорите с председател акад. Лъчезар Трайков. Поставянето на всички студенти под общ режим с предлаганото освобождаване от такси облагодетелства и младежите с финансови възможности, за които плащането не е проблем, обясняват ректорите.

   “Увеличаване на кръга студенти и докторанти, получаващи помощ от държавата чрез механизма на стипендиите и допълнително подпомагане на политиката на повишаване на заплатите, би улеснило постигането в много по-голяма степен на целения краен резултат”, пише в писмото им по повод обявеното от премиера Николай Денков предложение таксите за студентите държавна поръчка да отпаднат още от стартиращия сега втори семестър.

   Поправките в Закона за висшето образование още са на етап обществено обсъждане, следват две четения в парламента и няма как да влязат в сила преди края на март, затова всички университети засега събират такси за втория семестър. Ако се наложи, ще ги върнем на студентите, обясниха за “24 часа” ректори.

            Неочаквана подкрепа управляващите  получиха от президента Румен Радев. Той разговаря по темата с младежи от Националното представителство на студентските съвети. “Образованието не трябва да функционира на пазарен принцип, а е въпрос на институционална и обществена отговорност към бъдещето на България”, каза им той.

   Държавата е в дълг към младите хора, а развитието на обществото и икономиката изисква подготвени кадри от българското висше образование, напомни Радев. Това е инвестиция в просперитета на страната. “Нелогично е да не може да се отделят достатъчно пари за висшето образование и студентите и не можем да очакваме качествено образование, което да се появи от само себе си”, допълнил президентът.

Бизнесът пък призова да се ореже държавната поръчка и да се стимулира обучението на кадри, от които наистина има нужда. Сега всеки завършил средно образование може да бъде приет за студент.

Но над 40% от взелите диплома за висше се реализират на места, изискващи средно или по-ниско образование

   За някои професионални направления реализацията е толкова ниска, че не оправдава завишения план-прием, обявиха от Асоциацията на индустриалния капитал. Затова работодателите предлагат в писмо до просветния министър Галин Цоков план-приемът на студенти да бъде орязан с 14 831 места - от 42 611 за тази академична година (от които 36 457 след средно образование) да падне на 27 780.

   Делът на професионално реализираните се е повишил най-вече благодарение на по-големия прием в техническите специалности - политика, за чието налагане АИКБ работи последователно, казват оттам. И напомнят, че България се нуждае от кадри с добро образование по търсените от бизнеса професии.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha