Четвъртък, 9 Май 2024

Притеснително е, че поне личния си интерес да жертват в интерес на обществения....

   Притеснително е, че поне личния си интерес да жертват в интерес на обществения....
Публикация   09:39     05 Фев, 2024 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     262

Проф. д-р Веселив Методиев: Този дух на отрицание на моето в полза на общото в един свят като нашия със сигурност е намаляло

 

Проф. д-р Веселив Методиев: Стамболов- Това, което можем да кажем за него е саможертва. Тогава, строителите на България  не са се замисляли...

   Аз днес се замислям и се вълнувам от това понятие, свързано с българското общество и се опитвам да проследявам ситуации, в които хората сега не са готови на саможерства, не в смисъл на живота си.

   Но поне личния си интерес да жертват в интерес на обществения.... Притеснително е... Този дух на отрицание на моето в полза на общото в един свят кат нашия със сигурност е намаляло.

  Стамболов е добрият пример за саможертва.

  Интересни размисли от проф. Методиев по повод 170-та годишнина на Стефан Стамболов в предаването Култура.БГ на БНТ. Определено той говори за някакъв романтизъм, какъвто, за голямо съжаление, в съвременното българско общество отсъства.

 Но със сигурност това отсъствие се наложи особено красноречино след тн. демократични промени, когато човешките ценности изгубиха значение, а този пример най-добре се забелязваше от политиците.

 Сега всичко се прави от нимето на народа, на избирателите, в полза на избранниците и в партиите, и в парламента, и в общинските съвети. Затова и не трябва да се търси някаква извънземна сила, която отблъсква все повече хората от избирателните урни.

   За съжаление не се сещам за нито един пример, където някой да е жертвал личния си интерес в полза на обществения...

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha