Сряда, 28 Февруари 2024

Любомир Каримански: Предстои вдигане на лихвите по почти всички кредити

Любомир Каримански: Предстои вдигане на лихвите по почти всички кредити
Публикация   16:53     03 Фев, 2024 /     akcent.bg   /     373

Производителността в България не расте с темпове, в които растат доходите“, посочи финансистът

   „Към настоящия момент кредитите са доста изгодни. Това виждаме от ръста на жилищните кредити. В България този ръст не е малък. Това, което е притеснително, е че икономиките в Европа и нашата забавят темповете си на растеж, а това няма отражение върху тези кредити.“

    Това каза пред Евронюз Любомир Каримански – финансист и бивш народен представител.

   „Монетарната и фискалната политика трябва да вървят в една посока, но в България не е така, поради което имаме висока инфлация. Ще последва вдигане на лихвите по всички кредити. Това ще става постепенно. Аз не виждам точно как БНБ трябва да вземе решение и да каже на всички банки с колко да вдигат лихвите. Има възможности за реакция, но не бива да забравяме, че правителството насърчаваше вдигането на доходите, което насърчава инфлацията. Вкарвайки и парите от емигрантите от чужбина, те също така допринасят за поддържането на инфлацията. Българските банки се ползват с доверие от българите. Има банки, които са с достатъчно високи стойности, което не позволява вдигане на лихвите“, коментира още финансистът.

   Банките са свободни сами да прилагат политика по кредитите. Ако искат да изземат парична маса, те могат да приложат условия, които приемат за конкурентни. В България пазарните условия са най-важното нещо. Конкуренцията е най-важна. Любомир Каримански.

    „Пазарът на имотите у нас е в евро. Ако станем част от еврозоната това няма да се отрази на пазара. Не бива да си поставяме дати – точно кога ще станем част от еврозоната. Трябва да пробваме да се сближим с другите страни по производителност, конкурентноспособност, трябва да скъсим границата на разликите като жизнен стандарт между нашата страна и другите от еврозоната. Не са само критериите от Маастрихт. Един от нашите проблеми е, че всички онези касови апарати, които трябва да бъдат пренастроени, би трябвало да има орган, който да го прави. Сега няма на кого да се оплачете, ако не работи“, коментира Каримански.

   „Когато имаме таргетиране или целеви групи, които са засегнати от високите цени – да подпомагаме само тях. Производителността в България не расте с темпове, в които растат доходите“, посочи финансистът.

   Според него ще има ротация и правителството няма да падне.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още